РАЗКАЗАНИ МЕДИТАЦИИ

… нищо не може да бъде описано или измислено без преди това да съществува някъде

Дископатия и схващане на кръста

Posted on | June 15, 2010 | No Comments

Дископатия – увреждане на дисковете между прешлените.
Този диск играе ролята на амортисьор (смекчител на ударното натоварване).
За пример за значението ще дам железопътните вагони. Те се опират един в друг през амортисьори, които не изглеждат толко големи и значителни. Обаче ако ги нямаше, при спиране вагоните шяха да се смачкат един в друг и никакъв железопътен транспорт би бил мислим.

Дископатията означава натоварвания извън приемливите за човешката личност. Символът на гърба, който носи, означава същото, че човек се товари извънмерно или в грешна посока.
Дископатия се получава и от резки движения в кофти посока, които “огъват” неправилно гръбначния стълб.
Тоест човек се товари с отстояване на грешни възгледи и заблуди….

Потвърждение на това е и описанието “схващане на кръста”. Двусмислието в “схванат” говори за човек, който не иска да се променя. Не иска да е гъвкав. Вижда света едностранно.

Гръбнака (най-вече от всички части на тялото) понася заблудите, обидите и т.н. които човек трупа в настоящия живот. От тази гледна точка “духът на времето” и състоянието на обществото карат повечето хора да се държат по сходен начин и съответно да имат сходни болести.
Затова в нашето съвремие болките в гърба толко често се срещат. Горното описание на “товарите” важи за много хора.

Като изходим от тази общочовешка гледна точка може по-добре да разберем какви точно “товари” и заблуди има човек. В съвременното общество средствата за масова информация, рекламите, филмите и големите корпоративни акули изграждат определени възгледи за живота и смисъла на живота у хората. Всичко знаем, че рекламите действат дори и да не ги харесваме или да не им вярваме.
Най-общо казано всичко това изгражда фалшив образ на това, което е “добро”. Особено филмите и особено тези с хепи-енд :) И не просто “добро”, а настройката, че човек трябва да се стреми, бори за това “добро”, да избива или наказва “лоши” хора, за да получи добро.

Та дископатията на съвременния човек се дължи май в повечето случай на това, че той се товари със защита на фалшиви идеали за “добро” и понеже ги смята за добро, той не иска да промени възгледите си – закостенялостта и схващането на кръста.

Нивото на дископатията и връзката със съответната чакра ще покаже в коя област на “доброто” са заблудите.
Горе Чебурашка е дала, че гръб е свързано с искреността. Най-вече с искреността към себе си: “Това, което защитавам, наистина ли го искам и наистина ли е добро?”.

Ако са на нивото на ниските чакри, това най-вече е сексуалността и начина на третиране на чувствата (изразяване, потискане, самозабрана за изразяване).
Например, жена иска от мъжа хем да е оправен, чувствителен и да може да готви, а хем пък не обича да е бъбрив и да излива чувствата си. А чувствителността върви с бъбривостта. Та тези несъвместими желания означават неискреност към себе си и се водят по образа на “истинския мъж” създаден от Холивуд, който е толко противоречив, че ако се появи такъв човек и моментално ще загине в агония :)

Тези противоречиви идеали и образи в своето противоречие вкарват противоречие в душата на човека, огромно напрежение и накрая всичко се изразява в тялото.
За всяко свое вярване свързано със съответната чакра (на нивото на дископатията) човек може да си зададе въпроса “Това, което защитавам, наистина ли го искам и наистина ли е добро?”, да помедитира и след време ще се осъзнае. Не е бърз процес.

Comments

Leave a Reply

  • Получете достъп до допълнителна задълбочена информация на вашия email тук:

    * = required field
  • ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ

  • ВРЪЗКИ/Blogroll

  • ------------------------
  • Блог класация
  • ------------------------