РАЗКАЗАНИ МЕДИТАЦИИ

… нищо не може да бъде описано или измислено без преди това да съществува някъде

“Не прибавяй огън към огъня и не изливай вода в морето” (Овидий)

Posted on | September 26, 2010 | No Comments

“Не прибавяй огън към огъня и не изливай вода в морето” (Овидий)

Мисля, че мога да разгледам този цитат в три измерения: философско, интуитивно и свързано с лични преживявания и истории.

От философска гледна точка огънят е мисълта, а водата е енергията. Да не добавяш мисли към мислите означава да не добавяш плява към вече изграден и фокусиран мисловен процес. Огънят е фокусиран нагоре. Като символ на мисленето означава фокус върху висшите светове и идеи. Позволяване на странични мисли означава разфокусиране на процеса и „прегаряне на човека”.

Водата означава енергията. Да добавиш вода в морето означава да покриеш с вода бреговете му, да ги ерозираш, да ги скриеш, да наводниш площите засети със земеделски култури. Прекалено многото енергия у човека пак може да доведе до лошо. Трябва да се поддържа баланс и в мислите, и в енергията.

От източна гледна точка водата изяжда огъня. Повече вода ще попречи на огъня, повече енергия ще попречи на мислите. Повече огън ще изпари водата. Както знаем, прекаленото мислене изцежда енергията от човека. Това е призив за баланс и съединяване на противоположностите: едновременото съществуване на огън и вода. Това става чрез баланс между мислите и енергията. Морето да не излиза от коритото си, а огънят да не изгаря прекалено бързо. Мислите да пестят енергията, а енергията да не задушава мислите. Баланс. Също и помиряване на противоположностите за постигане на по-висша цел.

От гледна точка на интуицията можем да направим асоциация с други подобни изречения и поговорки. Също и да си помислим, че това е призив да запазим своя огън и своята вода. Да не караме реката да тече след като тя вече си тече: огъня си гори, а морето си стои. Имаме наш огън и вода, и външни огън и вода. Можем да предположим, че това са колективните огън и вода: колективното съзнание с неговият мисловен модел и енергиен заряд. Докато у нас можем да обединим огъня и водата, то колективното несъзнателно се стреми да изтощи човек и да го накара да прави неща за благото на колективното несъзнавано. Да не им даваме огън и вода означава да не се поддаваме на гласа на тълпата и да останем цялостни и балансирани. От друга страна „кой каквото прави, на себе си го прави”. Да хвърлиш дърва в огъня ще изгори теб. Засилваш силите и настроенията на тълпата, но малко да кривнеш и тя ще те унищожи. Това може да е и призив да запазим вътрешния живот за себе си и да не позволяваме на външните огън и вода да разбалансират вътрешния ни покой. Другият случай е да позволиш да хвърлят дърва в огъня ти и вода в морето ти, т.е. да позволиш на външни мисли и енергиии да нахлуят в теб. В крайна сметка препоръка за отделяне на вътрешния свят от външния. Хигиена на душата и хигиена на действията ни към другите хора.

От гледна точка на личните преживявания, колкото повече дърва хвърляш в огъня, толкова по-далече трябва да стоиш от него. За да е приятен, огънят трябва да гори бавно и спокойно, а така и дървата стигат за по-дълго време. Важна е не горещината, а топлината. Баланс и умереност. Силният огън те гони и е неконтролируем. Може да изгори и близка плевня или купа с дърва. Накрая оставаш без огън.

Надали някой е изливал вода в морето, но сме свидетели за всичките канализационни изходи към него. Въпреки това се къпем в него и не усещаме някакви промени във вкуса му. Морето е прекалено голямо.

Последните две неща пречупени през философка гледна точка ни водят до нови изводи. Първо баланс и умереност. Второ, да не се наемаме със непосилни задачи, което би ни накарало да преливаме от пусто в празно, без да постигнем нещо. Двата извода обединени пък означават да преценяваме какво може да свършим и да вършим само това, което е по силите ни и можем да доведем до успешен край.

Comments

Leave a Reply

  • Получете достъп до допълнителна задълбочена информация на вашия email тук:

    * = required field
  • ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ

  • ВРЪЗКИ/Blogroll

  • ------------------------
  • Блог класация
  • ------------------------