РАЗКАЗАНИ МЕДИТАЦИИ

… нищо не може да бъде описано или измислено без преди това да съществува някъде

Тунели на реалността

Posted on | July 17, 2010 | No Comments

Picture from http://www.publicdomainpictures.net
Бях преди години на морето, лежах си и слушах една песен. Изведнъж се усетих, че живота ми се движи по едни установени рамки, във взаимосвързани повтарящи се ситуации. Консултирах се с по-умни хора и се оказа, че това е факт за всеки човек. Всеки човек живее в нещо като тунел на реалността.

Всички сме говорили за рутината. Знаем, че повечето неща в живота ни са навик, но някакси си мислим, че целият възможен свят е достъпен за нас. Това не е вярно. Достъпна е само частта на света от нашия тунел на реалността. Можем да видим само това, за което сме подготвени да видим и което си позволяваме да видим. От една страна тунелът на реалността е ограничен от това, което сме, а от друга, ние подсъзнателно го ограничаваме допълнително като отказваме да видим непознатите или плашещи ни неща.

Тунелът на реалността може да се промени или чрез нашето активно желание или от събитията на съдбата или иначе казано кармата. Понякога идват събития, които ни карат коренно да променим живота си, да променим тунела на реалността. На тези събития ние не можем да се противопоставим и влизаме в новия тунел. Тези събития може да са развод, смърт на любим човек, уволнение от работа и т.н.

Едни от причините съвременният човек да стои в тунела на реалността са мита за еднаквостта и страха от непознаваемото, непознатото. Митът за еднаквостта създава в съзнанието ни фалшива илюзия, че всички хора са еднакви, събитията са подобни, живота е един и същ навсякъде. Така човек си мисли, че целия свят е еднакъв и не съзнава, че има други тунели на ревалността, където животът е коренно различен.

Страхът от непознаваемото сковава човек в модел, който го предпазва от опознаване на различните, новите неща. Така той сам се държи в наложените граници.

Изискват се известни усилия да се промени тунела на реалността. Тука важи абсолютният принцип, че можем да променим света около себе си единсвено, ако променим себе си. Не можем да живеем в чужда страна, ако не знаем езика й и това се оказва условие да променим живота си. Възможен е и вариантът, колкото и да се подготвяме за нов живот, това да не може да се получи. Това е така, защото промените, които са необходими, трябва да са наистина дълбочинни. Нашето желание не просто да го има, но и цялото ни несъзнавано да го желае страстно.

Смяната на тунела на реалността не може да е просто хрумване, а изисква мобилизация на всички ресурси на човека. Мисълта не трябва да е просто мисъл, а да е обоснована от прагматична гледна точка и от гледна точка на личния морал на човека. След това той трябва да поработи, за да подкрепи тази мисъл с чувства. Визуализацията на желаните промени е не просто мечтаене, а интуитивна нагласа за тях и подбуждане на чувствата, които трябва да подкрепят човека в промяната. Освобождаване на ресурси и енергия е жизнено необходимо за предприемане на действията за промяна. Човекът трябва да смени дневния режим, да се откаже от някои задължения, да спести енергията, която ще бъде използвана за промяната. Някои казват, че може да промениш живота си единствено, ако напуснеш работа, която в съвременното Западно общество гълта повечето ни ресурси.

След това идва промяната в мисленето, мирогледа, настройката, отношенията с хората и околния свят. Идва и разбирането на новия тунел на реалността. Тук човекът се сблъсква с много непознаваемо, което е непознаваемо до момента, защото принадлежи все още на чужд тунел. Човекът трябва да се отвори, за да приеме в себе си новото и различното без страх. Трябва да се преодолеят задръжките на несъзнаваното и все едно да се направи психотерапия, която освобождава човека от оковите на старите разбирания.

Събитията по промяна на тунела могат да дойдат естествено, а могат и да се ускорят, ако се използва транзитен стимулатор. Това е начин да заинтиргуваш човек, който принадлежи на новия тунел, така че той да ти помогне да осъществиш прехода. Това заинтригуване може да стане или чрез показване на потенциала за развитие, който имаш, или чрез показване на помощта, която може да се окаже на съответния човек или група.

Има един проблем, че може да не знаем към какъв тунел да се ориентираме. Тогава ни стига стимула на вътрешното усещане, че трябва да има промяна. Това усещане е най-важното в нас и трябва да му обърнем внимание. При липса на точна ориентировка какво точно трябва да се направи човек може да си помогне като внимава какви решения взема. В статиите за вземането на решения, гъвкавостта и задачите, които човек има в текущото прераждане съм говорил по този въпрос. Вземането на правилното решение продиктувано от вътрешния глас посочва точно тунела, към който трябва да преминем.

Един от най-лесните, бързи и кардинални начини за промяна на тунела е любовта. Тя може бързо и абсолютно из основи да промени живота на човек. Тя не идва случайно, а е продиктувана от обстоятелствата и кармичните задачи. Затова човек не бива да потиска любовта, когато и където и да дойде. Хубаво е да й се отдаде с цялото си същество.

Важно за разширяването на съзнанието е да не се забравя стария тунел. Човекът да не се отказва с пренебрежение от досегашния си живот. Да не съжалява за него, да не се срамува от него, да цени получения досега опит. Тунелът не просто ще се смени, а ще се разшири с новия и ще има двойно повече възможности.

Има връзка между тунела на реалността и кармата. Има дхарма тунел, който представлява всички възможни вариации, които човек кармично може да си позволи в този живот. Но в дхарма тунела може да имаме множество тунели на реалноста, както и да се движим в много тесен тунел. Нарочно може да се ограничаваме дори от това, което кармата ни позволява да правим. Целта е да разширим тунела на реалността до този на дхарма…поне.

Прекаленото обвързването с желанията и страстите ни, прекалената зависимост от тях могат да стеснят дори и съществуващия тунел. Така желанията ни заключват, пречат ни да видим повече от света и  стеняват тунела. За заключванията можете да погледнете статията “Заключват ли ни заключенията?”. Дори прилепването към такова желание като “духовното израстване” пак може да стесни тунела ни.

Ще съм благодарен, ако споделите мнението си по тази тема и дадете нови гледни точки и подходи :)

Comments

No Responses to “Тунели на реалността”

 1. Румяна Събева
  July 19th, 2010 @ 3:57 am

  Страхотно!Много ми хареса и си доизясних някои неща, които БЛАГОДАРЕНИЕ НА ГОСПОД, знаех, че са така, но сега се доубедих!Ккто винаги материалите ви идват навреме и ми помагат да продължа напред, на дела да върша наученото.Господ да ви Пази,Помага и Направлява и нас.51/ ЗА ЧОВЕКА,ПРОМЯНАТА И БОГ

  ХРОНИКАТА НА СЪБИТИЯТА ОПИСВА ИСТОРИЯТА ЗА ЖИВОТА НА ЗЯМАТА,
  НО ЗА РАЗВИТИЕТО НА ДУШАТА СЪДИМ ПО КОПНЕЖИТЕ НАЙ-ДОБРЕ,
  ТОВА ИЗРАЗЯВАТ ХОРАТА НА ИЗКУСТВОТО С ЕДНА ДУМА НА ТВОРЦИТЕ
  ВСЯКА НАСОКА СЪЩО ОТРАЗЯВАТ ВРЕМЕТО В КОЕТО ЖИВЕЯТ,
  НО ВИНАГИ СА ЗАРЕДЕНИ С ЕДНА МЕЧТАТЕЛНОСТ И ЕДНО ВДЪХНОВЕНИЕ,
  СПОСОБНОСТТА ПО-ДОБРЕ ДА ИЗРАЗЯВАТ ДУХА НА ВРЕМЕТО.
  ТАКА КАРТИНАТА СЕ ДОПЪЛВА МЕЖДУ ЗЕМНИТЕ И ДУХОВНИТЕ СТРЕМЛЕНИЯ.
  ТОВА КОЕТО ОСТАВА ОТ НАС ОТ ПРЕДХОДНИТЕ ГОДИНИ
  И ВЕКОВЕ НАМИРАМЕ В КНИГИ,КАРТИНИ В РАЗЛИЧНИ ТВОРБИ НА РАЗЛИЧНИ ЖАНРОВЕ.
  НО ЧЕСТО ПЪТИ КОГАТО ГИ РАЗЛИСТВАМЕ,ГЛЕДАМЕ СЛУШАМЕ,
  ИМАМЕ ЧУВСТВОТО,ЧЕ ТЕ СА НАПИСАНИ ДНЕС,СЕГА.
  ИМА ТАКИВА,КОИТО СА ЗА ОПРЕДЕЛЕН ПЕРИОД,
  ИМА И ТАКИВА,КОТО ОСТАВАТ ВЕЧНИ.
  НО ЖИВОТЪТ ПРОДЪЛЖАВА И ИЗИСКВАНИЯТА НАРАСТВАТ,
  ЗАТОВА И ПОНЯКОГА,НЕ НИ ЗАДОВОЛЯВАТ НЕЧИИ ТЕОРИИ,
  КОИТО НИ СЕ СТРУВАТ КАТО НЕЩО ОТДАВНО МИНАЛО
  И НЕ ТОЧНО КАЗАНО И ЖИВЕЕМ ЛИ СПОРЕД ТЯХ
  ЧУВТВАМЕ КАК СЕ ЗАДУШАВАМЕ,ЧУВТВАМЕ,КАК
  УМА ГИ ВЪЗПРИЕМА , А ДУШАТА НЕ ИСКА
  СЪРЦЕТО УСЕЩА И ИСТИНАТА,УСЕЩА И ЛЪЖАТА,
  УСЕЩА И ИЗОПАЧЕНАТА ИСТИНА,
  А ДА ПРИЕМЕШ НЕЩО НАСИЛА,
  НЕ МОЖЕШ ПО-КЪСНО ДА НЕ ЩОЧУВСТВАШ ГНИЛОТО,
  ЗАТОВА ИМАМЕ ДУША СВЪРЗАНА СЪС СИНЕВАТА
  НА ДУХОВНАТА ЗРЯЛОСТ И ЧРЕЗ НЕЯ ДА МОЖЕМ ДА ЧУВСТВАМЕ
  КРАСОТАТА НА ВСИЧКО,ЩО ТВОРЕНО Е,ЧРЕЗ НЕЯ
  И ДУХА НА ВЕЧНОТО БЕЗВРЕМИЕ!
  САМО ТЪГА НЕУПИСУЕМА НИ ОБЗЕМА,
  КОГАТО СЕ ДОКОСНЕМ ДО ИСТИНСКОТО НЕЩО.
  НИ ОБЗЕМА КОГАТО СЕ ДОКОСНЕМ ДО ИСТИНКОТО НЕЩО
  А И РАДОСТ И ВЪЛНЕНИЕ, ГОРЕЩО,ЩОМ ХЕМ ОТГОВАРЯ НА ЧУВСТВАТА НИ ДНЕШНИ!
  СЪКРОВЕНИ ОТКРОВЕНИЯ,ПАЗИ В СЕБЕ СИ ЧОВЕКЪТ НА ЧУВСВАТА НИ ДНЕШНИ!
  СЪКРОВЕНИ ОТКРИВА ПАЗИ В СЕБЕ СИ ЧОВЕКЪТ
  НО КОГАТО ПРОЧЕТЕ ВИДИ ИЛИ ЧУЕ,
  ТОВА,КОЕТО СПОДЕЛЯТ ТЕЗИ ТВОРЦИ НЕОБИКНОВЕНИ
  МУ СЕ ИСКА ДА ВИКНЕ’АМИ ТАКА Е РАЗБИРА СЕ,МНОГО ХУБАВО Е КАЗАНО
  АЗ ГО МИСЛЕХ,НО ПО СВОЙ НАЧИН ГО ФОРМУЛИРАХ
  ТЯ ИСТИНАТА Е ЕДНА НЕЗАВИСИМО КАКВО НАРОДНОСТ Е ТВОРЕЦА
  ГОВОРИМ ЗА ХОРАТА,КОИТО,ЧРЕЗ ВЯРАТА В СЕБЕ СИ ПРОМЕНЯТ С ИСКРЕНО ЖЕЛАНИЕ

Leave a Reply

 • Получете достъп до допълнителна задълбочена информация на вашия email тук:

  * = required field
 • ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ

 • ВРЪЗКИ/Blogroll

 • ------------------------
 • Блог класация
 • ------------------------