РАЗКАЗАНИ МЕДИТАЦИИ

… нищо не може да бъде описано или измислено без преди това да съществува някъде

“Широко затворени за настоящето очи”. Его заблуди и методи за отклоняване на човек от пътя

Posted on | June 21, 2010 | No Comments

Егото се опитва да те накара да отвориш широко очи и да впериш взор или в миналото, или в бъдещето, но не и в настоящето.
На него не му харесва да живееш в настоящето, тук и сега. Хитро е егото. Моето настояще е моята единствена връзка с времето. А времето ражда пространството. Излиза, че моята единствена връзка с пространството (или реалния свят) е настоящето. А на егото не му харесва да виждаш реалния свят. На него му трябва да живееш в илюзорния.
Вперили сме поглед в миналото. Ах колко добре беше там, колко ни се иска времето да се върне. Или за да изживеем отново щастие, или за да се предпазим от „нещастието” изживяно. Целият ни ден е изпълнен с мисли за миналото. Тези мисли са едни тъмни очила, една превръзка, която ни пречи да видим настоящето. Един дядо казва: „Ех, едно време жените бяха по-хубави, по-добри”. Дядото не се усеща, че просто не иска да се види в настоящето и да се усети това, което усеща. А усеща, че вече жените дотолко не го интересуват, че от тях за него остават само недостатъците, а хубавото той вече няма как да го оцени. Не иска да види как живота тече. Как тече и през настоящето и не иска да види страха си от бъдещето, страха от бъдещата смърт.
Страха от бъдещето е другото средство, с което егото мобилизира всичките ресурси на човека, за да попречи да види себе, което може да стане само в настоящето. И човек почва да мисли за подсигуряване, подсигурява се срещу неща, които реално ги няма, но егото така му ги нашепва в ухото, че те стават по-реални от това да те блъсне автобус. Да, егото действа така, че страховете на човек стават много по-реални и му въздействат много повече, отколкото реалната действителност на настоящия момент. „На страха очите са големи”.
Така човек все повече забравя истинските си цели и желания, защото неговите реални емоции и желания в настоящия момент са филтрирани и преработени от вперването в миналото и настоящето. От съжалението за миналото и страха за бъдещето. Питате се как изглежда зомбиран човек? Всеки ден се срещаме по улиците  Какво е зомбито? Мъртво тяло, лишено от дух и душа, което няма собствена воля и се използва за целите на някой си. Който е вперил очи в миналото и бъдещето, няма воля в настоящето и в настоящето той се държи като зомби. Без воля. Волята е иззета от страна на егото.
Мъка.

Comments

No Responses to ““Широко затворени за настоящето очи”. Его заблуди и методи за отклоняване на човек от пътя”

 1. Никола Дамянов
  June 22nd, 2010 @ 11:03 am

  Е, …не ми затри последното включване в “Път ли е духовният път” (постъпи мъжки и даже не модерира!), уточнихме се какво е “спам” и, …че ще се стремим да не спамим (аз поне обещавам!) – мисля, че няма причина да не напиша още нещо. :)
  Всъщност ще те помоля само, ако не ти хареса това което пиша, да не го модерираш, а просто да го триеш.

  По написаното от теб по-горе, си прав от гледна точка на “света” (по Учителя, за по кратко!).
  Действително там егото е подчинено пряко на егоизма, и както казваш копнее по миналото и се страхува от бъдещето, а дефакто пропуска НАСТОЯЩЕТО, което е най-важно. Резултат от всичко това е хаотичен живот, страдане…Идва време на осъзнаване и направа на корекции … И нещата се подвеждат по “неведоми пътища Господни”. :)

  ОК! Тези въпроси имат и по-точен “лек” (отговори), но защо да задълбаваме в тях? Нали нас ни интересува повече какво става с егото при водене на съзнателният живот,… при духовният човек ?
  Как стоят тогава нещата? Какви са заблудите ТОГАВА?
  Защо не обмислиш нещата от този ъгъл?
  Може да създадеш тема с такава насоченост ?!?

  Примерно, ако разрешиш ще коментирам една подобна заблуда в пост №256 на velinavasileva от тук -
  http://www.beinsadouno.com/board/index.php?showtopic=6775&view=findpost&p=117946
  Вижда се, че сестрата е работила съзнателно върху тези проблеми и собственото си его, но никой ли не вижда “пукнатини” или само на мен така ми се привиждат?!? :)

  Поздрави.

 2. bojoz
  June 22nd, 2010 @ 11:26 am

  Никола, мислех да й напиша, че нейното е от най-интересните ега, които съм виждал в онзи форум :) Но се отказах. Ами напиши й ти де, щом ти се иска :)

  А егото си функционира и като се стремиш към съзнателен живот. Нали си е его :)

 3. Никола Дамянов
  June 22nd, 2010 @ 7:40 pm

  И аз мисля така, Божо!
  Наистина “егото си функционира и като се стремиш към съзнателен живот” (както казваш), но въпроса е какви зависимости има тогава?, какви опасности?, в какви заблуди може да се вкара човек? … И … подобни изкривявания се получават обикновено в “името на доброто” , “за добро”, “за оказване на помощ”, а в крайна сметка – в сила поговорката за ад, в който се оказваме, благодарение на добрите си намерения.

  За коментара ми относно поста на velinavasileva (нали казваш, че мога да спамя :) ) – “пропукването” започва от следното и твърдение – “От опит зная и съм убедена, че повече четене по въпроса би свършила всекиму отлична вътрешна работа…”
  Аз не съм убеден, че с повече четене и трупане на знания ще се получат някакви добри резултати. Дори споделям една противоположна теория…(друга тема!)

  В крайна сметка, това съмнение се потвърждава малко по-надолу в поста и, където говори за “ПОДЧИНЯВАНЕ” на егото и “КОНТРОЛ” върху него. При всяко положение тези глаголи ги свързвам с НАСИЛИЕ, което води често до изкривявания…(на доста нива!) и е много опасно.
  Конкретно от къде идва опасността? – в следващото си мнение тя разглежда егото като проявление на “егоизмът по низходяща степен,който се нарича още плът”. Ключовата дума е ПЛЪТ. В това е проблема!
  За сега, аз не познавам човек, спечелил борбата за подчиняване и контрол над ПЛЪТТА. Това е много опасно нещо,… и мисля, че с насилие (борба+трупане на знания) – резултатите няма да са добри. Това показва моят опит и наблюдения, които очевидно се различава доста от тези на Велина.

  Накрая като “жокер” (няма място за развитие на теза!) – Духът “подчинява” и “контролира” умът (от там и егото!) само със СВЕТЛИНА!

  Това е мнението ми, което бих написал в Портала. По обективни причини обаче (наказание!), аз не пиша там. Да уточня – не се оплаквам, а просто информирам.
  Всъщност, това няма значение, защото ако е “писано” и е нужно на някой подобно мнение, то то ще бъде намерено и в блог като този, нали? :)

  п.п. Към Велина (ако случайно прочете някога написаното) – нямам нищо лично към теб и уважавам духовните ти стремежи, които са ми близки, защото и аз чета Учителя Беинса Дуно.

Leave a Reply

 • Получете достъп до допълнителна задълбочена информация на вашия email тук:

  * = required field
 • ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ

 • ВРЪЗКИ/Blogroll

 • ------------------------
 • Блог класация
 • ------------------------