РАЗКАЗАНИ МЕДИТАЦИИ

… нищо не може да бъде описано или измислено без преди това да съществува някъде

Его заблуди и методи за отклоняване на човек от пътя. “Вкарай света в азбучник”

Posted on | June 20, 2010 | No Comments

Обикновеното егото мрази различните и неразбираеми неща. Не се знае откъде дебне опасност. Затова егото си служи с различни средства за борба срещу различното или усещането за неразбираемо и се грижи те да не стигнат до съзнанието.
Седите например и мислите за даден проблем. Мислите дем, месец, година и резултат никакъв. Това означава, че егото е блокирало и мисловния ви процес, така че той да не види различното и неразбираемото и да се опита да погледне на нещата от различен ъгъл. Защото различното и неразбираемото са тези неща, които ще ни позволят да погледнем на света различно и да почнем да правим нещата различно и така да получим различен резултат. А нали това е целта на мисленето.
За тази цел егото използва класифицирането на нещата. Класифициране на хора, мисли, събития, идеи и т.н. Чрез класифициране и обобщаване егото пречи на съзнанието да види различното в даден проблем, чрез несъзнваното привеждане на всико към общ знаменател. Хората с такива изяви на егото обикновено изглеждат, че знаят и разбират всичко в света, но всъщност те си затварят очите за това, че има различно и неразбираемо като егото го класифицира и подрежда в определените за целта полета на азбучника. Полетата са краен брой и човек много трудно може да промени убежденията си.
Обикновено начело на азбучника стои едно убеждение, което крепи цялостността на егото и за което егото вгряга всички методи за защита. То е свързано със смисъла на живота и как егото го представя на човека.
Удобни класификации за самозаслепяване са “жена-шофьор”, “мъжете всички са такива”, “баба ми казваше…”.
Но има и по-изтънчени “това не е моя работа и не влиза в моите интереси”, “за това се говори теоретично, а практически опит никакъв”, “той не е достатъчен авторитет” (така се избират само “авторитети” подходящи на егото, а всъщност авторитет е всичко в света), “това са логически гимнастики”, “без планиране никъде не може да се стигне” (а планирането спира всякаква възможност да се избегне от азбучника и става неговото “логическо” прилагане).

Comments

No Responses to “Его заблуди и методи за отклоняване на човек от пътя. “Вкарай света в азбучник””

 1. „Сам да се вържеш на колче в полето”.Его заблуди и методи за отклоняване на човек от пътя « Разказани Медитации
  June 23rd, 2010 @ 6:33 pm

  [...] и неразбираемо нещо е опасно, защото излиза извън „азбучник”-а и може да подкопае сигурността [...]

 2. „Сам да се вържеш на колче в полето”. Его заблуди и методи за отклоняване на човек от пътя « Разказани Медитации
  June 23rd, 2010 @ 6:37 pm

  [...] и неразбираемо нещо е опасно, защото излиза извън „азбучник”-а и може да подкопае сигурността [...]

Leave a Reply

 • Получете достъп до допълнителна задълбочена информация на вашия email тук:

  * = required field
 • ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ

 • ВРЪЗКИ/Blogroll

 • ------------------------
 • Блог класация
 • ------------------------