РАЗКАЗАНИ МЕДИТАЦИИ

… нищо не може да бъде описано или измислено без преди това да съществува някъде

ЛОГИЧЕСКИТЕ РЕШЕНИЯ СА ПРИМИТИВНИ

Posted on | November 12, 2011 | 2 Comments

Има две логики в света. Едната е логика на истината, а другата логика на лъжата.  Когато искаш да излъжеш някого, започваш да доказваш. Тогава лъжата е с теб. Когато не доказваш, истината е с теб.

Нищо в света на се нуждае от доказателство. То е, каквото е, изложено е каквото е и е видимо за всички, каквото е. Когато някой иска да замаже видимото, почва да доказва. Може да изведе и че черното е бяло.

Истината не се нуждае от доказателство. Лъжата се нуждае от доказателство. Когато някой ви иска доказателство, иска да ви излъже.

Първичната логика е замазана от вторичните страсти. Питагоровата теорема не е просто теорема, която казва, че сумата от квадратите на страните на правоъгълен триъгълник е равна на квадрата на основата. Това е логическия остатък на теоремата в примитивното съвременно мислене. Понякога се оказва, че съвременност и модерност е равно на примитивизъм.

Питагоровате теореме е теорема за това, че квадратите на чувствата и мислите са равни на квадрата на волята. Ни повече, ни по-малко. Но за съвремения човек това подлежи на доказателство. Съвременният, „модерен” човек не може да се остави на чувствата си, за да усети същността на тази истина в себе си.

Колкото повече се отказваме от истината и чувствата си, толкова повече се нуждаем от доказателства. Мисленето ни е примитивно, колкото и да се заблуждаваме от числата изписани по безумния лист на желанията ни.

Единственият смисъл на мисленето дадено на човека от Прометей и останалите висши същества посветили висшия си живот да спасяват низшите човешки страсти, са висшите мисли. Но пък висшите мисли нямат много общо с логиката и не се нуждаят от доказателство. Представете си някой да доказва, че Слънцето свети. И ако не успее да докаже, то всички задължително да потънат в тъмнина….

Логиката е нещо, което да ви помогне да си изчистите тоалетната, но няма как да ви помогне да изчистите живота си. Всичко велики решения в нашата история изглеждат нелогични. Например, Суворов. „Повече пот в ученията, по-малко кръв в боя”. Някъде в това нещо да има логика?! Има здрави чувства.

Господин Буш, политикът от Америка, реши да нападне Ирак по следните причини: „Аз така искам”, „Не ми харесват”, „Саддам е дявол”. Накъде тук да има логика? Човекът тези неща си ги казваше директно по интервютата. Буш омаза света и направи това напук на логиката.

Този свят не е движен от логика. Не е движен от логиката. Движен е от вътрешната си същност, а за да усетим тази същност ни трябват чувства и инстинкти. Никаква логика. Логиката вреди. Забравете за логиката. Логиката е нещото, с което ни манипулират. Например, „тази паста за зъби е за вас, значи трябва да си я купите”. Гениална логика и истинска манипулация.

Мисля, че трябва да се обърнем към бабите си. Не, че са много умни, а в нашия свят те са последните, които са вземали решения по истинския начин. Аз няма да ви го казвам. Има един истински начин за вземане на решения независим от скапаната логика. Нашите баби го зняят. Ако можете, спомнете си го.

 

 

Comments

2 Responses to “ЛОГИЧЕСКИТЕ РЕШЕНИЯ СА ПРИМИТИВНИ”

 1. Георги
  November 13th, 2011 @ 9:02 am

  Хааа, това е страхотно! Благодаря за споделеното!

 2. Bojo
  November 18th, 2011 @ 12:52 pm

  “…Намираме се в края на залязващата слава на постиженията на живота основан на планиране. И тази слава, между другото, приключи преди да навлезем в 20-ти век, защото 20-ти век ни показа какво планирането може да направи и колко ужасни могат да бъдат резултатите. Подобно на …. построяването на първата атомна бомба и пускането й над Хирошима…” Ра Уру Ху

Leave a Reply

 • Получете достъп до допълнителна задълбочена информация на вашия email тук:

  * = required field
 • ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ

 • ВРЪЗКИ/Blogroll

 • ------------------------
 • Блог класация
 • ------------------------