РАЗКАЗАНИ МЕДИТАЦИИ

… нищо не може да бъде описано или измислено без преди това да съществува някъде

За вземането на решения. Не всички добри качества са добри за всички хора.

Posted on | October 31, 2011 | 3 Comments

Отива човек на курс за позитивно мислене. Там го учат да си мантросва „Аз съм спонтанен, аз съм спонтанен, аз съм спонтанен, …”. Човекът се опитва да стане спонтанен, опитва се да действа спонтанно и също така спонтанно попада под колелата на трамвая…..Просто, защото спонтанността при него не е чиста. На неговата спонтанност не може да се вярва, каквото и да прави той.

Вземането на решение е пределно проста задача. Стига човек да знае как да взема решения. Стига човек да знае какъв тип е при вземането на решения.  Тук ще ви бъде споделено как можете да вземате решения в зависимост от това какъв тип сте при вземането на решения. Ето ги и типовете.

Бързо вземащ успешни решения

Този тип човек, каквито и решения да вземе, те са успешни. Идва му нещо, прави го и то е успешно. Не е нужно то да е приятно за околните, но просто е успешно. Пример е един човек, който казва: „Ние ще нападнем Ирак, защото Саддам не ми харесва”. Няма факти, няма обсъждане, той е решил и войната в Ирак почва. За илюстрация ще дам още едно буквално негово изречение: „Ние воюваме в Ирак, защото Саддам е дявол”. Това да ви прилича на взето от разните съвети решение? Не. Той така е решил и понеже е решил, това се случва.

Бързо вземащия успешни решения тип няма какво толкова да се кахъри за това как да взема решение. Неговите решения са успешни. Трябва, обаче, да знае какво причиняват неговите решения на околните. Жена, която взема бързи и успешни решения, си харесва мъж. На следващата сбирка неочаквано сяда до него. Той е въвлечен в разговор. Накрая на сбирката му се връчва визитка и подробни инструкции как да я намери.

Обикновеният мъж ще е в транс известно време. Бързо вземащите успешни решения стряскат хората. Затова те трябва предварително да информират околните какво смятат да направя. Например: „Какво ще кажеш да се изнесем да живеем на палатка”, „Мислиш ли, че е добре да си изруся косата”, „Искам да ти кажа, че смятам да ти отрежа главата”. И по този начин другият ще се чувства много по-добре.

Бързо вземащите решения са около 7% от населението. Те са традиционните лидери.

Енергичните хора

Енергичните хора в наше време се опитват да вземат бързи и успешни решения. Повечето пъти се провалят. Грешка. Грешка е не провалът, а че се опитват да са бързи, за да са успешни. Енергичният човек има енергията да твори нашия свят. Поради това определяща при него за вземането на решение е енергията, която му излиза при появата на предизвикателство.

Енергичният човек се опитва да е бърз и успешен, но ще усети, че не е такъв, защото обикновено бързите решения го водят до провал.

Енергията може да се усети като спазъм във втора чакра (приет израз е „в слабините”), въодушевлението, енергийният прилив, подскокът в настроението, когато се появи възможността или предложението за нещо.

Ако се оставите да слушате тялото си и усетите тези чувства в ключови моменти, вие сте енергичен човек. Вие не трябва да бързате да вземате решение. Вие не вземате решения, а решенията идват при вас. Просто откликвате на решенията. Чувството на въодушевление, енергиен скок, спазъм във втора чакра ще ви покажат, че предлаганото решение е за вас.

Вие сте в режим на изчакване. Пиете си бирата пред телевизора и чакате събитие, на което да откликнете. Вас световните новини не трябва да ви интересуват. Имате си свой механизъм. Откликвате на него. Това е вашият път. Пасивността е нормална за вас. Не се връзвайте на тъпи американски-тип позиви за позитивно мислене и активност.

Наблюдаващият тип хора

Наблюдателите са на този свят да наблюдават околните и да ги опознават. Те са около 22% от населението. Техният поглед е вторачен в околните. Гледате и съобразявате. По това ще се познаете като наблюдатели. Гледате другите и чакате къде да се включите. Другите обикновено усещат, че вие гледате. А вие знаете как да насочите енергията си и визионерски да направлявате енергичните хора. Много добре задавате водещи въпроси.

Голяма грешка е да налагате непожелани решения. Тук важи с пълна сила правилото за непоискано добро. Вие не трябва да вземате решения, а да чакате да бъдете поканени да вземате решение или да преприемате действия.

Най-добрата тактика е да се присламчите и да хвърляте озадачавъщи погледи. Човекът отсреща ще ви усети и ще изпълни желанието ви, без дори да сте му го поискали. Иначе казано, очаквайте включване от околните. Тогава ще сте успешни.

Сещате ли се за едно хумористично предаване на Мая Новоселска: „Аз си мълча, а те ми купуват това, аз си мълча, а те ми купувата онова…”. Това е успешният начин за вземане на решения за наблюдаващия тип хора.

Отразяващ тип

Вие не можете да вземете решения, ако не поговорите с два, десет, сто от своите приятели. Ако сте такъв човек, то трябва да изчакате месец, за да сте сигурни в решението. Тогава то се ражда в главата ви. Трябва да ви е ясно, че това не е ваше решение, а на обществото, но то е най-доброто и за вас, и за обществото.

Вие сте 1% от населението. Васил Левски е бил отразяващ тип. Имате голяма задача.

Емоционалният тип

Емоционалният тип разпознава себе си като такъв, ако има изразени вълни на настроението. Постепенно искачване до еуфория и после постепенно спадане до понякога почти депресия. Вас никое събитие не може лесно да ви извади от вълната. Щастливи сте дори и когато детето ви счупва ценна ваза. Ако продължавате да бъдете почти щастливи, вие сте емоционален тип. Ако веднага се сринете от подобно неприятно събитие, нямате развита емоционалност.

Емоционалният тип трябва да взема решенията бавно. Да изчака няколко дена. Да прецени дали решението му харесва и при емоционални приливи, и при емоционални отливи. Ако му харесва при безпристрастно емоционално състояние, значи решението е за него.

Много е важно да установите дали сте моционален тип, дали сте емоционално развити. Моментното ви настроение би трябвало трудно да се променят от моментните събития.

Инстинктивен тип

Този тип сте само, ако не сте емоционален тип. Тук важни са усещанията на тялото. Ако евентуалното бъдеще гадже не ви мирише добре, то не е за вас. Всеки усет на тялото ви говори и е важен за вас. Ако решението не ви „мирише” добре, не е за вас. Инстинктите действат моментално и не трябва да ги изпускате.

Ако имате много добро здраве, ако усещанията са много важни за вас, ако имате спомени за много навременни инстинктивни действия, вие сте инстинктивен тип.

В заключение

Много от нас прекарват време да живетя живота на другите, живота на мама и на тате, живота на фирмата, живота на еди-кой си. Ако искаме да вземаме правилни решение, просто трябва да живееем своя живот.

Comments

3 Responses to “За вземането на решения. Не всички добри качества са добри за всички хора.”

 1. amnu
  June 14th, 2012 @ 4:28 pm

  Интересен прочит на “Human design”, ще ми е интересно да прочета още нещо в този стил…
  За хексаграмите например… :)
  По-здрави!

 2. Инсайт
  February 26th, 2013 @ 9:43 pm

  Четох веднъж, четох втори, и не мога да се причисля 100% към нито един от типовете. Възможно ли е човек в определен момент да е даден тип, а в друг момент – друг.Или сме само един тип и това е?

 3. bojoz
  February 27th, 2013 @ 10:58 am

  Всъщност типовете са десетина, а съм дал само тези с най-голям процент разпространение.

  Също така, ако не следвате стратегията за вземане на правилни решения, която съответства на типа ви, е ясно, че се чудите откъде идват решенията :)

  Ако ми дадете на майла дата, час, и място на раждане, мога да ви кажа кой е ващият начин за вземане на решения и вашата стратегия: bojidarzim \at\ gmail.com

Leave a Reply

 • Получете достъп до допълнителна задълбочена информация на вашия email тук:

  * = required field
 • ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ

 • ВРЪЗКИ/Blogroll

 • ------------------------
 • Блог класация
 • ------------------------