РАЗКАЗАНИ МЕДИТАЦИИ

… нищо не може да бъде описано или измислено без преди това да съществува някъде

Демокрацията демократична?! …дрън-дрън…

Posted on | June 17, 2011 | 3 Comments

Лозунгът „Свобода, Равенство, Братство” беше прекрасен за началото на буржоазната революция. С времето му беше придадено ново значение, натоварен бе с нови очаквания и обикновени човешки страсти. Всичко в живота ни е изменено и преобразено и особено значението на това послание за нас. Оригиналното масонско значение на този уж масонски лозунг не е било сведено до вниманието на хората. Това е лозунг, който няма значение какво точно включва в себе си. Важното е, че това е лозунгът на буржоазната революция, а също и на съвременната демокрация. Ние можем да кажем „Свобода, Равенство, Братство”, но със същия успех ще кажем и „демокрация,съд, хуманизъм”. Или пък „гей парад, избирателен закон, свободна любов”.

Това, което ни извежда на нов стадий на човешко развитие, рано или късно ни препъва и е пречка за преминаване към следващия стадий. Ето, ние стигаме до момента,когато заблудите за човешкото равенство ни препъват и ни пречат да минем към следващото еволюционно стъпало. Заблудите, които са осмисляли нашето битие досега. Но нашето битие се променя. Нищо не може да спре промените. Ние можем единствено да решим дали тези промени ще са ужасно болезнени за нас или поносимо приемани от нас. Всяка промяна носи неудобства. Промяната е неизбежна.

Общото между социализма и демокрацията е заблудата за равенството на хората. Социализмът искаше да направи всички равни и заблуждаваше, че това е възможно. Демокрацията лъже, че всички са равни и трупа дивиденти от това.Всичко хора били равни пред закона, имали възможност за равен икономически старт, имало равенство между половете, равенство във възможностите и т.н. Това вече не върши работа. Заради тази заблуда съвременният човек се лута в лабиринти и избива истерията си чрез алкохол, наркотици, работохолизъм и всевъзможни извращения, вкл. извращението фейсбук, където уж сме равни, но всеки се мери с всеки.

Нека си го кажем. Ние хората не сме равни помежду си. ДНК-то ни не е еднакво. Не сме роботи произведени в секретен завод номер 666. Ние сме хора, а това означава, че сме различни. Всеки от нас е съвкупност от качества, умения и възможности, а те просто няма как да са еднакви, защото всеки човек има свой собствен път. Учените досега не са намерили две еднакви снежинки. Няма и как да намерят два еднакви човека. А нещата, които са различни, просто няма как да бъдат равни. Различните потенциали имат различни възможности, а това означава,че не са равни.

Аз, обикновеният гражданин нямам възможностите, които има брата на президента. Да, това е уж обикновен факт, че някой е брат на президента. Но президентът е първо човек и след това президент. И дори да е първо президент и след това човек, то той ще бъде по-човек за брат си отколкото за вас. Разберете заблудата. Хората не са равни. Нека приемем, че някои от нас просто имат повече възможности. Повече възможности за икономически постижение, но най-важното е,че имат повече възможности да влияят на хората и да определят тяхното мислене.Досега вашето мислене се определяше от заблудата, че хората са равни. Виждате силата на тези, които имат потенциал да ни въздействат така. Ние просто не сме равни с тях.

Това не е призив за някакви действия, страдания, емоции и себебичуване.Призив е за осъзнаването на този прост факт. Ние хората сме различни и няма начин как да сме равни помежду си. Във всяка област. След като не сме еднакви,няма как да имаме еднакви права. Да, ще има онеправдани, но при демокрацията няма как да няма онеправдани след като нямаме еднакви права. Различните хора по съществото на различието нямат еднакви права. Шефът на мултимилионна корпорация ще има повече права от всеки от нас. Той е по-различен и с по-голям потенциал за въздействие и укротяване на останалите хора. Това е просто факт, който трябва да се осъзнае. Не трябва да мразим този шеф на корпорация. Той най-вероятно е работил много над себе си, за да постигне тази длъжност.

Ето, това е начинът човек да има повече права при демокрацията. Да има повече качества и потенциал от другите хора. Да работи повече над себе си. Да се променя, така че да има потенциал да има повече права. Ха-ха, вие си мислите,че този човек трябва да е безпринципен и жесток, за да постигне тези предимства. За да можем ние българите да живеем по-добре, всеки българин трябва да повиши потенциала си и да подобри качествата си. За това трябва да намали негативния потенциал. А негативният потенциал е да критикуваш, да си готов да предадеш ближния си, да чакаш някой да те оправи, да очакваш нещо наготово. Да,високият потенциал не е неморален. И ако ние упрекваме по-„равните” от нас в неморални действия, нека се запитаме какви наши неморални действия ни държат в неравенство.

Всъщност демокрацията е НЕМОРАЛНА. Защото поставя силата на даден човек над морала. При демокрацията всичко е възможно. Демокрацията не е истинско управление. Разбира се, ние не трябва да пристъпваме в отхвърляне на демокрацията, но просто трябва да знаем, че тя е неморална. Всички се сещаме за известният фигурист Ставински, който заради това, че е известен и има потенциал се отърва от ефективна присъда за убийство и осакатяване, което той е извършил в пияно състояние. Всеки от вас си има свой пример, който доказва, че демокрацията е неморална. И несправедлива.

И ние искаме справедливост. Както бе казано, условията на живот на човека зависят от неговата справедливост. Учените вече започват да изследват закона на подобието. Ако вие сте справедливи, ще получите справедливост. Демокрацията справедливост няма да ви осигури. Вашият потенциал и качества ще ви осигурят нещата, на които се надявате. Ако искате богатство, трябва да сте богат вътрешно, ако искате справедливост, трябва да се справедлив вътрешно.

Истинската стойност на човека е собствената му идентичност. И това не зависи от демокрацията, която нищо чудно да просъществува само век-два на тази планета. Демокрацията си умира да дели хората на групи. Да, най-големият расист на планетата е демокрацията, най-големият сексист пак е демокрацията. Демокрацията си умира да репресира в името на защитата от репресии… Вие, например, си мислите, че сте невинен. Да, но демокрацията ще ви измисли ей сега вина. Или варите незаконно домашна ракия, нищо че това го прави семейството ви от няколко века, или сте се усмихнали на колежка. Мдам, при демокрацията човек не трябва да се усмихва. Не знае какво го чака.

Демокрацията подклажда разделението в обществото. Всяка група хора може да тръгне нанякъде си и демокрацията подкрепя това. Нищо, че обществото се разделя и почват вълнение, недоволства, протести, които демокрацията репресира в името на демокрацията. Ние си говорим за клановото деление в Африка и други места, но какви по-кланово деление има в България от клана на юристите?! Или клана на политиците?! Обикновен човек не може да пробие там. Демокрацията много обича групите и малцинствата. Така се показва значима. Заблуждават ни, че сме индивид, а ние сме обиконовени пионки. Но стига толкова за демокрацията. Нека се порадваме на залеза.

Очаквайте следващата статия „Кой наистина управлява при демокрацията? Народът или …” и “Демократичните” отношения между държавите”.

Comments

3 Responses to “Демокрацията демократична?! …дрън-дрън…”

 1. Никола Дамянов
  June 19th, 2011 @ 11:39 am

  Здравей БожиДАР! :)
  Твърдиш две неща:
  1.”Всъщност демокрацията е НЕМОРАЛНА. Защото поставя силата на даден човек над морала. При демокрацията всичко е възможно. Демокрацията не е истинско управление.”
  2.”Демокрацията си умира да дели хората на групи. Да, най-големият расист на планетата е демокрацията, най-големият сексист пак е демокрацията. Демокрацията си умира да репресира в името на защитата от репресии…”

  Прав си! Това е така и е свързано с лошите страни на демокрацията. Никъде обаче не споменаваш за добрите нейни страни, които тя притежава. Онези положителни неща, които я поставят на върха, над всички съществуващи до сега строеве.
  Добре. Да оставим на страна плюсовете и да приемем само минусите, за които наблягаш.

  Въпрос – каква алтернатива предлагаш? Към какъв друг строй да се ориентира съвременните общности?

  Питам, защото е видно, че си с нагласа да задълбаваш в негативите на демокрацията с темите, които обмисляш – „Кой наистина управлява при демокрацията? Народът или …” и “Демократичните” отношения между държавите”. Какъв е смисъла? Просто ще споделиш отново познати и известни неща!
  Защо не се съсредоточиш върху алтернативите на демокрация и не развиеш там своите мисли? :)

  Поздрави.

 2. bojoz
  June 22nd, 2011 @ 6:17 am

  Не са точно известни. Може да се знаят от хората, но не са осъзнати от хората. Ако попиташ американците, болшинството ще ти кажат, че управляват те, чрез своите пълномощници. Ако попиташ българите, ще ти отговорят, че управляват гадните политици, но пък смятат за политиците от друг свят все едно не произлизат от същия народ, а пък и едните, и другите се управляват от тези, които държат големите пари.

  Затова българинът е разочарован от политиците, защото всеки път им възлага надежди, а се надява, защото си мисли, че наистина политиците биха могли да управляват и то така, както му се ще на народа.

  С теб знаем, че това няма как да стане при демокрацията, но хората просто не го осъзнават.

  Питаш какво по-добро има от демокрацията. Държавата на Платон. Държавата на Конфуций. Ранния Египет като реален пример. Но можеш да си представиш как трябва да се промени общественото съзнание, за да бъдат построени тези държави. Разбира се, хора, които имат нужното развитие на съзнанието могат да се съберат и да образуват държава в държавата. Тя може да бъде и вплетена в съществуващата държава, т.е. да си участваш в нея в “извънработно” време, или да бъде наистина обособена, но на това някои му казват анархия :)

  Защото основен инструмент на тези, които управляват задкулисно е държавата :)

 3. Никола Дамянов
  June 29th, 2011 @ 5:55 pm

  Казваш – “Но можеш да си представиш как трябва да се промени общественото съзнание, за да бъдат построени тези държави.” (Държавата на Платон. Държавата на Конфуций. Ранния Египет)
  Не можах ….! :)
  Колкото и да се опитвам, не мога да си представя такова нещо.
  Може би защото виждам друго развитие, знам ли ?!?

  Поздрави.

Leave a Reply

 • Получете достъп до допълнителна задълбочена информация на вашия email тук:

  * = required field
 • ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ

 • ВРЪЗКИ/Blogroll

 • ------------------------
 • Блог класация
 • ------------------------