РАЗКАЗАНИ МЕДИТАЦИИ

… нищо не може да бъде описано или измислено без преди това да съществува някъде

Вредата от млечните продукти в нашето съвремие

Posted on | May 4, 2011 | No Comments

Млечните произведения са основен хранителен продукт в нашето съвремие, но сравнително нов продукт на трапезата на човека. Поносимостта на човека към лактозата се е създала около към 5500 г.пр.н.е. Преди това млякото осезателно е било вредно за човека. Ще се спрем на това доколко този продукт е полезен при начина, по който го ползваме днес.

Млечните произведения са широко рекламирани като най-значим източник на калций, който е много важен за растежа, за костите, зъбите и предпазва от различни заболявания. Трябва да забравим за калция. В преработените млечни произведения просто няма калций, който може да бъде усвоен от човешкия организъм. При първоначалната термична обработка на млякото разтворимите калциеви съединения преминават в неразтворими и съответно неусвоими. Всъщност най-важният източник на калций е водата като от нея той се усвоява много по-добре, отколкото от млечните произведения. Вода, зелени зеленчуци, ядки, плодове, пълнозърнести храни доставят и калций, и фосфор, който е необходим за задържането на калция. Също така е много важно редовното излагане на слънце.

Огромната част от използваното мляко е краве. Оказва се, че в кравето мляко има хормон на растежа, който е подобен на човешкия и има същото действие върху човека като човешкия хормон на растежа. Коктейлът от хормони в кравето мляко помага на малкото теленце за 90 дена да удвои теглото си. Можем да си представим какво е въздействието върху теглото на възрастен човек. Отрицателни ефекти могат да бъдат свръх развитие на щитовидната жлеза, акромегалия, диабет и хипертония, ускоряване развитието на туморите. Хормонът на растежа може и да повишава мускулната маса при възрастните индивиди, но не увеличава силите на мускулите. Резултатът е по-големи и тежки мускули и по-малка реална сила.

Хормонът на растежа не се разрушава при термичната обработка на млякото, нито в храносмилателната система на човека и се усвоява от него. В някои страни, между които и САЩ, животните даващи мляко се инжектират допълнително с хормон на растежа, за да отделят по-големи количества мляко. Постоянната консумация на значителни количества млечни произведения може да създаде проблем за човешкото здраве или най-малкото да допринесе за ненормално повишаване на теглото.

Основният протеин съдържащ се в млякото е казеин и то е трудно смиляем. Ензимите, които спомагат за смилането му от човека постепенно намаляват с растежа на детето и така при възрастен човек основно усвоими от млякото са хормоните, водата и мазнините. Млякото при възрастен човек може да причини проблеми с храносмилателната система. Изходът е да се използва козе мляко, което е най-близо до човешкото и сирена и кисели млека, където протеините са преработени до такива, които са по-лесно усвоими.

Холестеролът в мялкото е много по-висок от този в свинското месо. Млечните произведения могат да ускорят атеросклерозата. Сирената и кашкавалите са с високо съдържание на сол и мазнина, което може да доведе до затлъстяване и хипертония. Ако сирената са от вида опушени, то тези рискове стават още по-големи.

Всеки килограм сирене или кашкавал може и да съдържа по-лесно усвоими протеини, но съдържа и в пъти повече от вредните съставки, за които говорим. Също така сирене и кашкавал вече се слагат в много храни, вкл. в снаксове и закуски. Стресираща за организма е практиката на комбиниране на млечни и месни произведения в едно хранене. Храносмилането се забавя и това води то затлъстяване, проблеми с дебелото черво и хипертония.

Млечните произведения могат да предизвикат проблеми и с простата и бъбреците. Натоварва се работата на бъбреците, а когато сирене се комбинира с ястия със сготвени домати (а те не са малко като вид и брой), се образуват камъни в бъбреците.

Наличието на витамини в млечните произведения винаги е било недостатъчно за нормалното фукнциониране на човешкия организъм. Наличието на витамини и минерали зависи силно от това, с какво и къде се хранят животните. При съвременния индустриален добив на мляко техните количества се различават силно от тези при естествено отглеждани животни. Прекомерната консумация на мляко пречи на организма да усвоява желязото от другите храни. При прекалено ранното захранване на кърмачетата с краве мляко може да се стигне до анемия.

Млякото причинява множество алергии, а да не забравяме, че 20% от бялото население на света не може да усвоява млечните протеини. Доказана е и връзката между млякото и диабета. Млякото (прясно и кисело) създава и слуз в организма, която трябва по някакъв начин да бъде изхвърлена.

Изходът е да се консумира предимно истинско натурално кисело мляко, което се е доказало като по-лесно смилаемо и със значителни предимства за човешкия организъм, както и козето мляко. Също така консумацията на млечни произведения трябва значително да бъде намалена и да бъде в рамките на няколко хранения седмично. Това се отнася особено за хора, които страдат от цитираните по-горе заболявания.

Comments

Leave a Reply

  • Получете достъп до допълнителна задълбочена информация на вашия email тук:

    * = required field
  • ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ

  • ВРЪЗКИ/Blogroll

  • ------------------------
  • Блог класация
  • ------------------------