РАЗКАЗАНИ МЕДИТАЦИИ

… нищо не може да бъде описано или измислено без преди това да съществува някъде

СЛЕДВАЩИЯ ОБЩЕСТВЕН СТРОЙ СЛЕД КАПИТАЛИЗМА … АНАРХИЯТА?!

Posted on | April 22, 2011 | 11 Comments

Цяла поредица учени и науки се опитват да предвидят развитието на човешкото общество. Трудно е да се каже доколко това е успешно като се има предвид всеобхватността на обществените процеси и трудността те да бъдат моделирани. Всяка теория използва някакво приближение на реалността, защото задачата е невъзможна без опростяване и използване на определени предположения. Предположенията внасят допълнителен шум в системата и цялата работа изглежда като забавно предаване по Дискавъри Ченъл.

Преди едно-две столетия един много известен математик щял да изнася публична лекция в Париж. Темата била „Използване на математиката при кроенето на дрехи”. Интересът бил грандиозен. Във вечерта на лекцията залата била пълна с модни дизайнери, журналисти и обикновени математици. Лекторът излязъл и започнал с изречението „Нека за простота да приемем, че човешкото тяло представлява идеална сфера”…

Нека вместо към бъдещето да се обърнем към  миналото и да видим как са се е променяла организацията на обществото. Развитието на човешката еволюция е циклично и рано или късно ще стигнем да предишна организация макар и на ново еволюционно ниво. Древните книги, макар и на отдавна забравени езици, описват тези цикли.

Платон представя своето разбиране за държавата. Това не е идеалната държава, а справедливата държава. И да, такива държави е имало. Те са били образ на добрата монархия или аристокрация. Аристокрация в случая означава възвишеност.

В справедливата монархия управлението е йерархично и всеки заема мястото, което заслужава и прави това, на което е най-способен. Монархът е във висша степен духовен човек и философ. Той познава много добре еволюционните цели на човечеството, при всички обстоятелства запазва критериите за добро и се грижи за запазването на справедливостта. Много важни за държавата са стражите. Те са духовни хора, които търсят истината и се грижат за запазването целостта на държавата. И забележете, те нямат абсолютно никакво свое имущество. Не можели да имат абсолютно нищо Това е важно условие за изпълнението на задълженията им.

Пример за идеалната монархия е древен Египет, а задълженията на стражи тогава са се изпълнявали от египетските жреци. Пирамидите са били духовни символи и съвсем обратно на съвременното мнение не са били предвиждани за гробници. Потвърждение на това е, че мумиите са откривани на други места. Нито една мумия не е открита в пирамида.

Когато бъде загубена част от духовното знание, започват да управляват честните. Те не знаят защо се прави това и това, но го спазват, защото така са правели дедите им и всички тогава били доволни. Ражда се принципната монархия или аристокрация. Нещата се правят формално по същия начин, но го няма разбирането.

Липсата на разбиране заковава хората към изпълнението на ритуали заради самата форма. Ражда се бюрократичната монархия. Пълната загуба на духовното знание води до израстване на личните интереси. Ражда се олигархията.

Олигархията е управлението на тези, които ще станат богати. Всичко в света придобива нова характеристика –собствеността. Вече имаме две държави. На бедните и на богатите.

Преливането на собственост към богатите поражда народно недоволство. Избухват метежи, после бунтове. Ражда се демокрацията.

Демокрацията е привидно управление на бедните, но не могат да управляват милиони хора затова уж свободно се избират управляващи. Народът не може да избере нещо повече от самия себе си и затова отново управляват богатите макар и задкулисно. Обществото управлява, без да знае какво е истината.

Ролята на политиците за опазване на демокрацията е много особена, но разбираеми. Може да се онагледи чрез следната аналогия. Имаме две групи. Групата на овцете и групата на вълците. Политиците трябва да угодят на интересите и на двете групи, за да се запази демокрацията. Те трябва да пазят овцете, но същевременно трябва да позволяват на вълците да изядат по някоя овца. Също така трябва да следят вълците да не станат прекалено силни и ако някой вълк стане прекалено свиреп, да го убият.

Демокрацията ражда и централизацията на целия обществен, икономически и културен живот. Приема се за демократично да се следва определен начин на живот. Той се централизира и всичко по периферията трябва да бъде сведено към него, защото това било демокрацията. Глобализацията е един от ефектите на централизацията, но централизацията е много показателна и при науката. Науката вече не е наука на различните мнения, а на приетото за „демократично” централизирано мнение.

Стига се до момента, когато някой особено богат уж демократ взема властта. Той се опитва да потисне не само народа, но и другите богати. Ражда се тиранията. Съвременна Русия изглежда близо до този етап. България със своята мафия уникална за Балканския полуостров не е много далече от този вариант. Всъщност тиранията е продължение на централизацията.

Тиранията ражда революцията. Всички видове управления са компрометирани. Ражда се анархията. Анархията е добра. Тя премахва изкуствената централизация и обръща хората към духа. Хората забравят, че има държава и са лишени от влиянието й. Имат възможност наистина да обърнат внимание към себе си като истински индивидуалности. Да разберат духа си. След това може и да се стигне до справедливата държава.

Бихме желали след капитализма да дойде анархията, но уви. Чака ни първо тиранията.

Comments

11 Responses to “СЛЕДВАЩИЯ ОБЩЕСТВЕН СТРОЙ СЛЕД КАПИТАЛИЗМА … АНАРХИЯТА?!”

 1. Гоцо
  May 6th, 2011 @ 11:38 pm

  При анархията щом няма централизация значи няма и стражари… И ако вълците не са ликвидирани от политиците :) ще нахапят овцете. Овцете няма да могат да се насладят на духа.

 2. Anti
  June 6th, 2011 @ 6:15 am

  Крайно време е нещо в държавата да се промени.
  Плащам данъци и се питам защо?
  1. Осигурявам заплатата на полицай, а всеки може да обере дома ми и след това ме убеждават,че трябвало по-добре да осигуря опазването на имуществото си. По пътищата е истинска гражданска война /всяка година загиват по 1000 човека/ , а ме плашат с птичия грип.
  2. Осигурявам заплата на учител, а трябва да плащам на частен учител за английски, за кандидатски изпити.
  3. Издържам армия , а тя се намира в Афганистан, Ирак и къде ли не.
  4. Осигуряваме заплати на политици, а тяхното верую е “Ако спечеля печеля за мене си, ако загубя плаща народа”

 3. Мартин
  June 6th, 2011 @ 4:43 pm

  Ето един неочакван анархист, който (подобно на Барак Обама) се опитва да децентрализира управлението, което едва сега става възможно благодарение на технологиите:
  http://www.ted.com/talks/lang/bul/david_cameron.html
  Вие ако искате го наричайте анархия, за мен е една малка стъпка в посока връщане към оригиналната демокрация, където гласът на всеки гражданин е имал решаващо значение.

 4. bojoz
  June 13th, 2011 @ 10:20 am

  Никола, аз говоря само за Западното общество, каквото го познаваме. Не говоря за цялата планета.

  Именно принципа за полярност няма да позволи един тип управление и мислене по цялата планета. Освен, ако не направим грандиозен скок и обединим няколко противоположности :)

  Но дотогава ще имаме една по-духовна половина на планетата и една по-материална като двете ще се уравновесяват.

  Май линията нмежду двете минава и през България, което май е причината за лутанията насам-натам.

 5. Никола Дамянов
  June 13th, 2011 @ 1:06 pm

  Казваш – “Освен, ако не направим грандиозен скок и обединим няколко противоположности”
  В електротехниката, ако обединим противоположностите (плюс и минус!) ще се получи късо съединение.
  Нещата стоят аналогично и с всички други неразумни човешки стремежи за обединение на полярности…
  В Божественият план, полярностите се използват (впрягат) за вършене на Работа.

 6. bojoz
  June 14th, 2011 @ 5:58 am

  Ти остави електротехниката :)
  Ето, например, атомът е обединение на две противоположности. Положителното ядро и отрицателните електрони. Силата на ядрото привлича електроните, а балансът със скоростатта на движение на електроните ги държи на определено разстояние, така че да не се получи “късо съединение” :)
  Обединението на противоположностите мъж и жена е създаването на семейство и т.н. Абе въобще обединението означава, че човек разбира, че нещата всъщност не са противоположности, а част от нещо по-голямо:)

 7. Никола Дамянов
  June 14th, 2011 @ 8:26 am

  Това е хубаво да има размисъл, но не на всяка цена… :)
  Обединението на противоположностите, за което говориш (при атом, семейство, … и човек ако щеш) става единствено на базата на Вселенските принципи и закони. Бог е стъпил на тях и ТВОРИ! Значи при творчество, може да стане обединение, защото се спазват правилата.
  Спомни си библейското – “Лявата ръка, да не знае какво прави дясната” Има много теми за размисъл в това!
  Творението обикновено не се осъзнава като съвкупност от противоположности. :)

  Та,… не пренебрегвай електротехниката. Нещата са аналогични и там. И при Тока е същото – принципа е насочено движение (от минус към плюс и обратно) на електрони. От там са измислили ротори (въртящи си елементи) и статори (неподвижни), които създават полета,… с една дума – върши се Работа.
  Общо казано – въпроса при електричеството е как да се пренесе Работата от едно място на друго – от ел.централа до уреда ти в дома. На едното място имаш ротори и статори производители, а в къщи си имаш обратната система, за да може да си консуматор. :)
  Защо ти обяснявам това? – защото не можеш да ОБЕДИНИШ полюсите безпринципно, тоест да ги завържеш на куп,… във едно фазата и нулата. Обединението трябва да става през уреда ти, чиято цел е да възпроизведе Работата. В другият случай, + и – в едно дава БУМ! :)

  Съжалявам за нескопосаното обяснение, но дано си схванал, че Принципите важат на всички нива. А хората, които са изобретили техники за земното прилагане на Божествените Принципи, не са случайни хора – в смисъл имат общочовешки мисии отредени с Висше!

  Интересни медитации могат да се направят от тази елементарна и материална изходна позиция за електротехниката и … дори да се открият много грешки, които правят духовните хора. Каквото и да имаме предвид под това понятие “духовност”! :)

  Поздрави.

 8. bojoz
  June 14th, 2011 @ 8:41 am

  Ама не казвам нещо различно :)

  Висшите идеи на геометричните фигури принципно управляват съвместната работа на противоположностите. Науката това го нарича торсионни полета.

  Разкажи по-подробно за “Интересни медитации могат да се направят от тази елементарна и материална изходна позиция за електротехниката”

 9. Никола Дамянов
  June 14th, 2011 @ 11:31 am

  Важното е, че имаме допирни точки в мислите си, които изяснихме…
  За разказване на медитациите – трудна работа! :)
  По-скоро имах предвид да предложа тема на размисъл,… а от тук всеки може да си постигне нужната дълбочина, която да удовлетвори нивото му на търсене.

 10. hellena
  July 4th, 2011 @ 12:15 am

  да дойде анархията

 11. калина
  September 24th, 2011 @ 6:10 am

  … и тя дойде…
  Сега накъде?

Leave a Reply

 • Получете достъп до допълнителна задълбочена информация на вашия email тук:

  * = required field
 • ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ

 • ВРЪЗКИ/Blogroll

 • ------------------------
 • Блог класация
 • ------------------------