РАЗКАЗАНИ МЕДИТАЦИИ

… нищо не може да бъде описано или измислено без преди това да съществува някъде

БЪЛГАРИНЪТ ВСЕ Е ПОД ЗНАКА НА ПРЕХОДА

Posted on | April 4, 2011 | 1 Comment

Двадесет години ние сме в преход, говорим за преход, оплакваме се от прехода и се молим преходът да свърши. Преходът е нещо средно между свещената крава, която ще реши всички проблеми и абстрактния образ на злото, което ще поеме всички вини. Друг е въпросът, че доста социолози, политолози и икономисти твърдят, че преходът е вече завършен и България е вече капиталистическа държава.

Това, разбира се, не се харесва на огромната част от хората, защото вече не можем да се оправдаваме с прехода, а трябва да се хванем на работа. Преходът ни превърна в такава капиталистическа държава, каквато се очакваше да сътворим. Не особено конкурентна, с ниска производителност на труда и изпъстрена с икономически и социални прослойки.

Тук скачат хора и питат, ама защо ние не станахме капиталистическа държава от ранга на Англия, Германия и Франция, а станахме някаква западнала, запусната капиталистическа държавица. Питащите отказват да приемат резултата и за да подсилят отказа си твърдят, че ето, преходът не е минал, още сме в преход и затова сме не особено конкурентни и не особено производителни.

Англия, Германия и Франция са напреднали капиталистически държави, не само защото са имали някакъв преход към капитализма, а защото са осигурили и преход в мисленето на хората. Там хората, ако не се стараят да работя, поне не пречат на другите да го правят. Ние пък смятаме, че всеки бизнесмен в България е мутра или е натрупал парите си по нечестен начин.

Последната мисъл е определяща за капиталистическия ни успех. Това, че огромното мнозинство хора смятат, че за да си успешен в България, трябва да си нечестен и да се възползваш нечестно от прехода, означава две неща. Първо, ние се сещаме само за нечестни начини за подобряване на материалното ни положение. Което означава, че или нищо няма да правим в тази насока или ще се поддадем на нечестни действия. Второ, българинът явно не обича успешните хора. Та как да ги обича като априори са обявени за нечестни. Затова всеки се опитва да сложи прът в колелото на другия.

Както казва социологът Андрей Райчев, кризата е в главата на българина. Ние сме в криза, защото нашето мислене е склонно да ни поставя в криза, да ни блокира за действия и да въжделее за един преход. Преход, който ще е панацея и по магически начин ще подобри материалното благосъстояние.

Да, но последните 65 години все сме в преход. Преходът се е отпечатъл в съзнанието на българина и е нещо като навик, като постоянно несъзнавано отношение, което е част от нашата народопсихология събрана с вечното изказано презрително под мустак твърдение „няма честен богаташ”. А богаташ може да бъде всеки, който има дори една овца повече от вас.

Първо осъществявахме преход към социализма. Национализации, колективизации, петилетки. Всички искаха да преминат към социализма, за да живеят по-добре. Когато уж вече бяхме в социализма, то тръгнахме в преход към комунизма, за да живеем по-добре. Това беше умен ход. Ако не бяхме тръгнали към комунизма, щеше много ясно да се види колко зле се е проявил социализма.

Комунизмът беше мечта и уж всички работеха за преход към него. Обаче, тази мечта си остана мечта и започнахме прехода към капитализма. Ей така, като на шега. Сега доста хора копнеят за онези времена на преход към комунизма. Казват, че по-добре било тогава.

Аз бих задал въпрос. След като комунизмът е толкова чудесно нещо, защо всички вие роптаещи срещу капитализма и възхваляващи онези времена, защо всички вие не осъществихте прехода към комунизма, прехода към Рая на Земята?! Защо не работихте усилено, защо не променихте мисленето си към комунистическо такова отдадено на колектива?! Защо вместо това кръшкахте от работа, учехте, за да не работите и смятахте общото за лично?!

И преди и сега ние се интересуваме само от себе си, а не от общото благо. Така пропускаме всички онези благини, които бихме получили и които могат да дойдат само чрез общото благо. И преди и сега ние разчитаме на прехода, крием се зад прехода, обвиняваме прехода и очакваме от него неща, които единствено сами можем да си доставим.

Хайде стига с този преход. Преход няма. Или по-точно всичко е в някакъв преход, но тук и сега. Всичко е тук и сега и ако някой се чувства нещастен или в криза, това е резултат от личното му разбиране за света и неспособността му да види честни начини за подобряване на материалното си благосъстояние. Преходът е тук и сега и най-вече вътре в нас, а не е някакво абстрактно бъдещо събитие.

Всички искаме да ни водят. Да ни водят през някакъв преход. Ами че ние да не би да сме овце?! Само овцете ги водят. Хората сами се грижат за съдбата си. Да оставим настрани прехода, вожда, бащицата и всички свръхестествени сили. Всичко това са само оправдания.

Comments

One Response to “БЪЛГАРИНЪТ ВСЕ Е ПОД ЗНАКА НА ПРЕХОДА”

 1. Zdravka
  April 23rd, 2011 @ 5:29 am

  С много неща съм съгласна. Но не може да се отрече ролята на държавата- в смисъл на върховенството на закона.Как ще се чувствувате, когато капиталист е станал някой, който е по-неграмотен от вас, но ви експлоатира, дава ви заплата от 200 лева-от тях приспаса данък общ доход и осигуровките.Остават ви 100 лв-.В края на месеца той ви дава 20 лв. Вие негодувате, заплашва ви да си подадете молба за напуска по взаимно съгласие и така до следващия работник…Сивата икономика е раят за “българските капиталисти” и ад за младите.Затова търсят изхода в Терминал 1 и 2. Няма Закон, няма синдикат, няма на кого да се оплачат.Това масово.Нямаш средства и начален капитал,независимо, че си завършил специализирано или висше образование.Изход???

Leave a Reply

 • Получете достъп до допълнителна задълбочена информация на вашия email тук:

  * = required field
 • ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ

 • ВРЪЗКИ/Blogroll

 • ------------------------
 • Блог класация
 • ------------------------