РАЗКАЗАНИ МЕДИТАЦИИ

… нищо не може да бъде описано или измислено без преди това да съществува някъде

ЗАБЛУДИ ОТНОСНО ГРИЖИТЕ ЗА СЪРДЕЧНО-СЪДОВАТА СИСТЕМА

Posted on | March 16, 2011 | No Comments

Наблюдаваме интересно отношение на хората към проблемите свързани със сърдечно-съдовата система. Тези проблеми обикновено се възприемат като резултат от възрастта все едно, че когато човек достигне определена възраст, е обречен на някои заболявания. Високото кръвно налягане се приема от доста хора като неизличимо, а лекарствата като единствено средство за ефективното му контролиране.

Лекуват се предимно последствията от сърдечните заболявания като основен призив е намаляването на холестерола и намаляване употребата на мазнини. Никой обаче не обяснява подробно на пациентите как точно да намалят холестерола и как по-здравословно да се хранят. Никой не казва и как може да се възстанови нормалното състояние на кръвното налягане и кръвоносните съдове. Пациентите не знаят, че за да бъдат наистина излекувани, трябва да променят своите навици и да предприемат определени действия, за да обърнат процесите в организма си. Дори и при желание трудно биха намерили някой, който да е способен да ги научи на това.

Лекуването с лекарства на последствията тотално игнорирайки причините води до редица странични ефекти и задълбочаване на проблемите. Хроничната умора и импотентността са само част от страничните ефекти на лекарствата, а целия процес води до чести сърдечни проблеми, болки, хирургични интервенции, които пък могат да доведат до хронични възпаления, загуба на памет и депресия.

Вярата в чудодейното хапче трябва да бъде изместена към реализма и разбирането, че начинът на живот и мислене определят човешкото здраве. Това е най-добрият начин за предпазване от сърдечно-съдови заболявания и тяхното ефективно лекуване.

Много от хората получили инсулт съзнават и споделят, че преди инсулта са били изложени на голям стрес и не просто са били изложени на голям стрес, а са се поддали на него, т.е. реагирали са с ярост, злост, обида, разочарование, съжаление и т.н.

Стресът не просто влияе на имунната система и жизнените процеси, а е способен да предизвика безброй болестни изменения. Ние не можем да избягаме от стреса, защото винаги около нас може да има ситуация, която бихме възприели като стресова. Обаче, може да управляваме стреса и начина, по който възприемаме и преживяваме травмиращите ситуации.

Управлението на стреса не означава избягване на стресовите ситуации. Човек може да се затвори вкъщи, да са му задоволени всички потребности и пак да умре от стрес заради това, че нищо не прави. Има хора преминали безброй превратности в живота, които с лека усмивка преодоляват поредния проблем. Има и хора, които цял живот са пазени от стрес, но които преживяват с месеци и малката стресова ситуация.

Управлението на стреса означава всеки проблем да се възприема като част от живота, като една нова възможност за развитие, като нормална жизнена ситуация. Помагат гъвкавостта и разбирането, че всяка ситуация е моментна и че човек има безброй възможности за избор във всеки един момент. Помага и добродушието, и умението да се възприемат като значими и мотивите на човека отсреща. В България употребяваме изразите, че някой е „перде” и „абе ти го плюеш, а той все едно, че дъжд го вали”. Тези хора наистина могат да управляват стреса. Когато стресът е овладян, човек може да направи всичко, защото запазва своята енергия, запазва жизнеността и здравето си.

Управлението на стреса е въпрос на мироглед, на отношение към хората, на приоритети и на начин на разбиране на основните човешки ценности като любов, щастие, вяра и т.н. Когато човек не може сам да се научи да управлява стреса, може да се обърне към психотерапевт. Напълно противопоказни за справяне със стреса са алкохолът и лекарствени средства като съвременните антидепресанти.

Следващата причина за сърдечно-съдовите заболявания е липсата на достатъчно физическа активност. Това не е задължително да е бягане или фитнес, а може да е ходене, разхождане, живот сред природата, работа в градината, планинарство и т.н.

Физическата активност е зависима и от умението за  справяне със стреса и възможността за съвместни мероприятия с приятели и роднини. Нужна е поне половин час на ден като оптималната продължителност е три часа.

Следващата причина е начина на хранене. Трябва да се избягват прекалено обработените храни със съдържание на консерванти и химикали. Това са всички храни, които може да хапнете набързо на крак. Накратко казано идеалната хранителна диета оздравяваща сърдечно-съдовата система се базира на следните принципи:

- да не се употребява бяло брашно, бяла захар, сол, подсладители, ястия с консерванти (това включва всички консерви, салами, снаксове, бульони, вегета, сухи супи и т.н. неприготвени на момента храни), маргарин, рафинирано олио, пържени ястия, готвено в микровълнова, бял ориз, шоколад, какао, черен чай, газирано, кафе;

- да се намали употребата на млечни произведения; яденето на месо да е рядко и напълно да се спре червеното месо; умерена консумация на риба;

- да се спре употребата на цигари и алкохол. 

Ясно е, че за спазването на този хранителен режим или по-скоро начин на живот може да е необходима допълнителна помощ за отпускане на психиката и промяна на начина на мислене, което може да бъде постигнато с разбирането на необходимостта от тези мерки за по-пълноценен живот, а при нужда подпомогнато от психотерапия.

Последната значима причина за сърдечно-съдовите проблеми са токсините в организма. Те може да са в резултат на неправилно хранене, приемане на химикали и лекарства, замърсена градска среда и т.н. Затова трябва да се правят периодични прочиствания на организма от токсини като за това има множество методи и богата литература. Някои от методите са плодова диета, използване на билки, прочиствания на черен дроб и т.н.

Изложените препоръки могат да бъдат доста трудни за постигане от някои хора. Самото спазване на препоръките може да бъде стрес за организма и в този случай е препоръчително те да се въвеждат в живота последователно и постепенно. Например, при храненето може първо да се спре червеното месо, след свикване да се спре захарта и т.н. Както се вижда, основният начин за справянето със сърдечно-съдовите заболявания е изграждане на умение за справяне със стреса и то трябва да бъде основен приоритет.

Comments

Leave a Reply

  • Получете достъп до допълнителна задълбочена информация на вашия email тук:

    * = required field
  • ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ

  • ВРЪЗКИ/Blogroll

  • ------------------------
  • Блог класация
  • ------------------------