РАЗКАЗАНИ МЕДИТАЦИИ

… нищо не може да бъде описано или измислено без преди това да съществува някъде

Вредата от магическото мислене

Posted on | March 14, 2011 | 3 Comments

В телевизиoнна реклама ни казват, че точно този крем ще ни направи неотразими за срещуположния пол. Впечатлени сме и си купуваме крема. Това е магическо мислене. Мислим, че дадено хапче може да ни отърве от болест или неприятности като за това е достатъчно единствено да го глътнем. Това също е магическо мислене.

Мислим по магически начин, когато смятаме, че даден предмет, определено действие или точни думи могат да предизвикат неочаквани или извънредно големи желани ефекти. Също така при магическото мислене ние не се интересуваме точно как нещата ще се променят от настоящето до желаното състояние и през какви междинни етапи ще се премине.

По същия начин магьосните в приказките и филмите използват заклинания и ритуали за постигане на желани ефекти като просто изразяват желанието си и не се интересуват точно как то ще бъде постигнато. То ще бъде постигнато някак-си. Тук ние въобще не коментираме ектсрасенси и ясновидци, а мисленето на обикновените хора. При екстрасенсите и ясновидците се предполага, поне по техните думи, че те могат да виждам много по-добре взаимовръзките в Природата и знаят точно какво въздействие да приложат, за да се получи желания резултат.

Дори това да е така, обикновеният човек разполага с обикновен набор знание и възможност за въздействие върху околната среда. За да предизвика промяна в нея не е достатъчно просто да пожелае нещо, а да предприеме действия, които биха променили средата или самия него, така че да се способен да достигне до желаното състояние.

Може би бихме могли да определим магическото мислене като вяра, но то не е резултат просто на вяра, а на съвместното действие на няколко задължителни компоненти. Това са на първо място желанието и дори бихме могли да кажем страстното желание да се получи нещо. Без това желание не бихме се нуждали от средства за постигането на нещо.

Вторият компонент е надеждата. Убедеността, че заслужавам да удовлетворим своето желание и надеждата, че някак-си ще може, да постигнем това. Тук е моментът на изкривяване на реалността. Ние сме убедени, че заслужаваме нещото, както сме убедени, че то ще ни направи щастливи.

Надеждата е свързана с очакването нещото да ни „капне” в ръцете, а от друга страна надеждата обикновено е свързана с пасивното, защото ни дава увереност, че рано или късното желаното ще бъде получено дори и да не правим нищо. Просто като късмет.

Третият компонент е самозаблудата, че сме намерили лесния и безопасен начин да постигнем желания резултат. Прилагаме лесната формула и пак се превключваме на надежда, на удовлетворение, на очакване магията да подейства.

Така нареченото положително мислене също може да попадне в сферата на магическото мислене, особено ако човекът се самонадъхва с положителни мисли, надежди и очаквания, а не прави нищо да промени себе си или да придобие нова квалификация и знания.

Съвременните лекарства и по-скоро начинът им на възприемане от страна на хората ги натоварва със значително магическо мислене. Смята се, че като се глътне хапчето и то има чудодейно въздействие.

На пръв поглед изглежда невероятно съвременната научна медицина да е свързана с магическо мислене, но реалността е съвсем друга. Лекарствените средства лекуват симптомите и проявлението на болестите и не са достатъчни сами по себе си, за да излекуват човека. За неговото истинско излекуване е важна промяната на начина на живот и превантивните мерки.

Например, за овладяване на сърдечно-съдовите заболявания е необходимо движение, здравословно хранене и спиране на алкохола и цигарите. Огромната част пациенти, обаче, продължава по стария начин, пие лекарства и решава, че въпросът е решен. Лекарствата са тяхното успокоение и се смята, че по някакъв начин, най-вероятно магически, лекарствата решават всички проблеми.

Друга форма на магическо мислене у пациентите е, че веднъж влезли в болница, то всички проблеми са им решени. Същото е и с постоянните посещения при личния лекар.

Пак резултат от магическото мислене е вярата, че съвременните антидепресанти лекуват. Взели сме хапчето, искаме да оздравеем, убеждават ни фармацефтичните компании, че то действа, значи забравяме проблема и се отдаваме на хапчетата. Всъщност антидепресантите просто забавят проблема, замаскират го и затрудняват истинското излекуване. Как да повярваме, че страхова невроза може да се излекува с антидепресанти след като те просто потискат нормалното функциониране на нервната система, а корените на болестта стоят неповлияни?! Спрете антидепресантите и ще видите, че нищо не са излекували, а положението е станало още по-лошо.

Друга интересна форма на магическото мислене е, когато лекуващият си мисли, че лекува пациента. Да оставим настрана това, че в повечето случаи с лекарства просто се поддържа болестта. Не лекуващият лекува пациента, а пациентът се лекува сам, единствено ако реши да направи това. Пациентът сам ще разбере причините за болестта и ще се опита да ги преодолее, вкл. да вкара малко здравословни навици в живота си.

Също така се поддаваме всеки път на магическо мислене, ако реагираме с покупка на всяка реклама. Всъщност основното послание на рекламите е да ни убедят колко лесно се постига нещо или колко добре ще се чувстваме, ако купим конкретния продукт. Поддаването на рекламата е приемане на самозаблуда поради нашето страстно желание да постигнем обещаното и надеждата, че ще имаме късмета необходим за това.

Когато осъзнаем ефекта от магическото мислене, тогава започва да се разкрива реализма на света около нас, виждаме доста по-добре причините и следствията и можем да постигнем онова, което иначе само ни се обещава – малко повече щастие.

Дневник на промените

Все още никой не е предоставил коментар, който да представлява мнение заслущаващо да бъде отразено в статията. Вие може да сте първи в това :)

Comments

3 Responses to “Вредата от магическото мислене”

 1. Ани
  March 24th, 2011 @ 7:38 am

  Излезлият от Матрицата човек плаща цена. Ако постави под съмнение конвенционалното и ирационалното мислене, то понякога изпада в изолация. Не всеки може да издържи. Много хора имитират магическо мислене. Просто за да не са вън от групата.

 2. bojoz
  March 24th, 2011 @ 8:50 am

  Абе да. Някои го имитират, заради колектива :)

 3. Ани
  March 24th, 2011 @ 10:52 am

  Рекламите за мен са бял кахър. По-интересно ми е изкуственото напомпване с положителни утвърждения – мантри от рода на „Аз съм богат и ставам все по-богат” или „Аз съм щастлив” и т.н.

  Не мога да отрека, че съм се изкушавала от написаното в „Тайната”. Как само с едни позитивни утвърждения можеш да постигнеш всичко. Да, ама – не! Без работа не става… Това е илюзията на магията. Илюзия, но изкушаваща… :) Затова толкова се хареса книгата „Хари Потър”. Понякога ентусиазиран от „Тайната”, човек се опитва да надскочи себе си. Можем ли изведнъж да отречем всичките си негативизми, заложени ни от самото раждане? Да заметем страховете си, проблемите си под кревата и да се направим, че такова животно няма? Тогава магията на положителното мислене няма ли да доведе до обратния ефект?

  Тук май се появява една необходимост от балансиране – положително мислене, но в границите на възможното + действия. Разсъждавам от позицията на мъгъл, човек с пълна липса на магически способности според терминологията в Хари Потър.. Баланс трябва да има и при негативните мисли. Пълното им отсвирване и позицията – да бъдат заменени с положителни, не винаги успява. Поне при мен.

Leave a Reply

 • Получете достъп до допълнителна задълбочена информация на вашия email тук:

  * = required field
 • ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ

 • ВРЪЗКИ/Blogroll

 • ------------------------
 • Блог класация
 • ------------------------