РАЗКАЗАНИ МЕДИТАЦИИ

… нищо не може да бъде описано или измислено без преди това да съществува някъде

Основни пречки пред отслабването. Психични задръжки и начин на мислене

Posted on | December 11, 2010 | 2 Comments

Храненето е и социален процес. Ние се храним, докато общуваме и общуваме като се храним. Затова начина на хранене и количеството приета храна зависят от нашето социално обкръжение. Не става въпрос само за случаите, когато сме на гости и домакинята се опитва да ни накара да опитаме от всичко по много, а най-вече от семейството и близките ни хора.

Не може от дете да сме приучени на претрупани трапези, нашите родители, братя и сестри да са с наднормено тегло, а ние да сме фиданка. Семейните особености прерастват в начин на възприемане на живота, начин на реагиране на различни ситуации и начин на хранене. Това е и разбирането за смисъла на на живота, приоритизирането на важните неща, умение да се живее щастливо.

Промяната на начина на хранене и въобще на начина на живот в такава среда е доста трудно, защото това се смята за протест въобще към ценностите възприетия модел на живот на семейството. Затова човек трябва да си изгради вътрешната свобода да може да живее своя собствен живот, а да не следва семейни модели. Това е напълно възможно стига човек да осъзнае, че лично той е отговорен за собствения си живот, която отговорност включва не само задълженията, но добрата грижа за себе си.

Семейната среда определя и разбирането и отношението към сексуалността, а на едно по-високо ниво секса и храненето са едно и също нещо. Затова нашето подсъзнание е склонно да ги преплита в своите отношения и да компенсира едното с другото или да замества едното с другото. Възможно е такова изместване на сексуалността, че в реалния живот на храната, начина на хранене да се придаде оттенък на сексуалност. На храненето започва да се гледа като на израз на добродетел, като основен смисъл на живота.

Сексуалността от своя страна определя и начина на използване на жизнената ни енергия. Този начин пък определя отношението към заобикалящия ни свят и умението ни да го приемаме, да живеем в него. Повечето хора, които са склонни към затлъстяване смятат, че светът е враждебен към тях, че хората не ги разбира и  не ги приемат. Така те търсят утеха и заместител в храната. Приемането, че околният свят е недружелюбен е и критика към себе си. Признак, че човек не обича достатъчно себе си, а тогава доста по-малко ще се грижи за себе си.

В тези случаи да се предприемате диети е нещо като бягане от отговорност. Искаме да променим следствията, но не и причините. Причините, които са в нашата психика и нашия начин на мислене.

Подобен начин на мислене е и желанието за натрупване. Натрупване на материални блага, предмети, други неща, които вдъхват чувство на сигурност. Тази страст за натрупване преминава и в натрупване на храна, натрупване на излишни килограми.

Неприемането на околния свят също може да доведе до затлъстяване. Човек смята, че не от този свят, заслужава друг свят, смята, че е много духовен и не иска да се занимава с „дребните” неща от живота. Той наистина заема пасивна позиция, намалява практическите действия, с които се занимава и така стига до затлъстяване.

Промяната на мисловния модел не се постига лесно. Изисква се време и постоянство, а понякога използването на психотерапия може да е необходимо. Важното е да се разбере, че храненето не е нещо изолирано от нас, не са дрехи, които носим и можем да свалим за секунди. Начина на хранене е част от самите нас и може да се промени само, ако се променим цялостно.

Дневник на промените

Все още никой не е предоставил коментар, който да представлява мнение заслущаващо да бъде отразено в статията. Вие може да сте първи в това :)

Comments

2 Responses to “Основни пречки пред отслабването. Психични задръжки и начин на мислене”

 1. Гергана
  September 18th, 2011 @ 9:15 pm

  Търся книгата “Проблеми с теглото” на Рюдигер Далке. Може ли да ми помогнете? Благодаря! Гергана

 2. bojoz
  September 19th, 2011 @ 6:10 am

  Мисля, че я има още в книжарниците, но ако искате цялостна програма под ръководство, може да се обърнете тук:
  http://www.biodarmedo.com/
  търсете Радостина Костадинова

Leave a Reply

 • Получете достъп до допълнителна задълбочена информация на вашия email тук:

  * = required field
 • ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ

 • ВРЪЗКИ/Blogroll

 • ------------------------
 • Блог класация
 • ------------------------