РАЗКАЗАНИ МЕДИТАЦИИ

… нищо не може да бъде описано или измислено без преди това да съществува някъде

Основни пречки пред отслабването. Структура на храната и начин на хранене

Posted on | December 4, 2010 | 2 Comments

Диетолозите се опитват да намерят начин на хранене, който да може да се следва по-лесно. Различните варианти варират от прилагане на известни ограничения до неограниченото приемане на определени храни.

Ограниченията не винаги са полезни за организма. При някои хора, които насила си налагат вегетарианския начин на хранене, е възможно организмът им да започне да се самоизяжда като разгражда собствените си клетки. При тези, които ползват диети с неограничено приемане на даден хранителен вид, рано или късно организмът ще реагира чрез опити да складира, колкото се може повече вещества, които си набавя от другите видове. Така се получава натрупването на допълнителни килограми.

Затова трябва да се намери баланс и да се слушат полезните сигнали, които тялото ни дава. Когато се чувстваме сити, не трябва да си изяждаме всичко от чувство за дълг към домакините или защото иначе ще се изхвърли. Най-лесното нещо е да спрем да ядем, когато се заситим – та ние вече не сме гладни.

Когато почувстваме глад, не трябва да стоим гладни, а да задоволим нуждите на организма си. При пропускане на хранене не е хубаво да се чака следващото, защото така се стимулира организма да пренастрои процесите на обмяна към забавяне. Един от най-лошите начини за отслабване е чрез глад. Може да се определи необходимия минимум от калории, които трябва да се приемат на ден и човек да се стреми да не пада под тях. Тези калории се използват не само за поддържане жизнените нужди на организма, но и за изгарянето на излишните мазнини. Хубаво е да бъдат приети почти всичките до към 18 часа.

Човешкият живот е динамичен и е хубаво храненето да го следва. При по-голямо натоварване приетите за деня калории могат да се увеличат, а при по-малко да се спазва определения минимум калории. Съвременните хора се притесняват да ядат пред други хора, а няма нищо по-лесно от това да имаме ядки или плод в чантата, които ще ни спасят от глад по време на дълги срещи или когато сме далече от трапезата.

Хранителната пирамида представя храните, които се считат за най-важни за организма и съотношението при консумацията им. Традиционно в нея храните са подредени приблизително по следния начин: зърнени храни, плодове и зеленчуци, млечни и месни произведения, мазнини и сладкиши. Тук ще предложим една по-различна хранителна пирамида, която се базира на два принципа: максимално задоволяване на хранителните нужди; минимално натрупване на килограми и задържане на вода.

При нея храните се подредени по приоритет по следния начин: плодове; зеленчуци сурови (натурални или като салата); мазнини (във вида на предимно зехтин в зеленчукова салата);  сготвени зеленчуци; бобови ястия, зърнени ястия (каши от елда, овесени ядки; варено жито и т.н.); хляб; риба и бели меса; млечни продукти; червени меса. Идеята е деня са се започне с храни, които са колкото се може по-вляво в този списък и ако гладът не се задоволява успешно, то при следващите хранения (или след 40 минути, ако сме приели плодове) може да се минава към храни по-надясно в списъка. Трябва да се намери балансът и да има стремеж бавно и постепенно да се минава наляво. Така, например, човек може да закусва с овесени ядки, да обядва постен гювеч, а да вечеря пиле със варени зеленчуци. След време естествено и без насилие над себе си може да мине към закуска плодове, втора закуска плодове, обяд зеленчуково ястие, вечеря риба със зеленчуци.

При това трябва да се спазва правилното комбиниране на храните. Не е препоръчително да се яде хляб с месо или месо с млечни произведения. Лошото комбиниране удължава процеса на храносмилане, натоварва организма, а и води до натрупване на килограми. Таблици за правилното комбиниране на храните могат да се намерят свободно в Интернет.

Белите храни имат огромна роля при натрупването на килограми. Захарта и различните произведения със захар променят нормалния хормонален баланс и водят до натрупването на мазнини.  Белият ориз и белият хляб правят същото. Всички сладкиши приготвени със захар и бяло брашно също са бели храни. Тяхната консумация трябва да се сведе до възможния минимум.

Безалкохолните напитки са друга причина за натрупване на килограми. Не просто захарта в тях е проблем, а човешкият организъм все още няма механизъм, по който да разбира, че е достигнал границите си на приемане на безалкохолни напитки. Предшествениците ни милиони години са пиели само вода. Затова, когато приемаме калории в течности, ние нямаме механизъм да разберем, че сме се заситили с тях. Така можем да изпием толкова безалкохолни напитки, че да поемем калории, които иначе биха ни стигнали за няколко дена. Подобен е случаят със всички напитки, в които има захар като не-натурални плодови сокове,  коктейли със захар, коктейли с плодове и захар.

Друг начин да намалим теглото е като избираме по-малко на брой ястия на ядене. Традиционният подход супа, второ и десерт води до неправилно комбиниране на храните и приемането на излишни калории. Супата се смята, че опъва кожата и изглажда бръчките, но това става чрез задържане на течности в организма.

Дали се храним бързо или бавно също има значение. Трябва време, за да може мозъкът да отчете, че е приета храна и да създаде чувството на ситост. Затова човек трябва да се храни спокойно, да дъвче добре и да гледа на храненето като на удоволствие, а не като на нещо, което трябва да се претупа.

Дневник на промените

Все още никой не е предоставил коментар, който да представлява мнение заслущаващо да бъде отразено в статията. Вие може да сте първи в това :)


Comments

2 Responses to “Основни пречки пред отслабването. Структура на храната и начин на хранене”

 1. Надя
  December 18th, 2010 @ 7:17 am

  Много добре написано :)

  Мога да добавя само:
  * да се избягват студени напитки с храненето, защото стопират процеса по преработването на храната;
  * незаменимите мастни кисели да се включат в режима, защото е почти невъзможно да бъдат набавени само с храна, а те спомагат за перисталтиката и още доста др. неща;
  * да се избягва и по възможност да се спре консумацията на всички рафинирани храни и мазнини – маргарин, олио, fast food, etc;

  дълга тема… :)

 2. Петя Славова
  June 23rd, 2016 @ 4:23 pm

  Така си е, абсолютно съм съгласна! Човек трябва да се вслушва преди всичко в тялото си. Няма толкова универсална рецепта, която да работи при всички. Иначе всички щяхме да сме модели :) Просто трябва да се вслушваме в нуждите на собственото ни тяло и да забравим вредните неща като захари и пържено – те не са вече нужди, а капризи :)))

Leave a Reply

 • Получете достъп до допълнителна задълбочена информация на вашия email тук:

  * = required field
 • ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ

 • ВРЪЗКИ/Blogroll

 • ------------------------
 • Блог класация
 • ------------------------