РАЗКАЗАНИ МЕДИТАЦИИ

… нищо не може да бъде описано или измислено без преди това да съществува някъде

Използване на цветовете за психично стимулиране

Posted on | November 22, 2010 | 2 Comments

Ние общуваме помежду си предимно чрез думи. Понякога използваме метафори и символи за по-ясно изразяване и по-голямо въздействие. Можем да говорим с дни за любовта и все още да не сме разбрали нищо за нея, докато само една фраза на Виктор Юго ще ни каже повече: „Животът е цвят, любовта – мед от него.”

Символите се свързват директно с нашето несъзнавано, с неговите архетипи и структури. Те са ключовете, с които се събуждат знания, чувства, настроения и мисли. Чрез символите ние можем да говорим на нашето подсъзнание и ефективно да влияем на психиката си.
Символите могат да бъдат думи, цветове, звуци, образи и картини, вкусове, миризми и т.н. Тук ще се спрем на символизма на цветовете. Можем да решим какво в нашия живот се нуждае от стимулация и развитие. След това да определим цветовете, които могат да ни помогнат за това. Тях ще използваме, за да боядисаме дома си и когато избираме мебели и дрехи.

Например, искаме да се усетим свързани с Природата, да разберем, че сме едно с другите хора, да започнем да общуваме повече. Тогава преобладаващият цвят ще е зелен. Интериорът вкъщи ще е в зелени тонове, а дрехите ни ще съдържат значително количество зелени елементи. По този начин ние ще стимулираме и хората, които се срещат с нас, към повече общуване и внимание.

Трябва да знаем, че цветовете, които ни привличат, изразяват нашите вътрешни настроения. Предпочитанията към черните цветове, черните дрехи, грим и прически издават вътрешни настроения, които могат да варират от тъга до отхвърляне на света, че дори и на себе си.
Затова, ако искаме наистина да се променим, трябва да се оставим на въздействието на подходящите за целта цветове. Ето описанието на символизма на цветовете и как те стимулират психичния ни живот:

Червен – Значение: кръв, нагорещена топлина, огън, първична енергия, жизнена сила, сексуалност, първична любов, разгорещеност. Послание: отдели енергия, развий жизнените си сили, по-енергично, по-действено, по-активно.

Оранжев – Значение: сътворение, раждане, игривост, свободна радост. Послание: приготви се да твориш, претвори мислите си в дела, живей прагматично и изпитай радост от живота в реалния свят. Това е и цвета на зачеването на дете, на безпроблемния живот.
Жълт – Значение: чиста топлина, чиста любов, възторженост. Послание: възторгни се, обичай, радвай се на живота, прави нещата с ентусиазъм, винаги ще има любов и радост.

Зелено – Значение: единение с природата, съпричастност, усещане за част от цялото, сигурност. Послание: почувствай се час от всичко и свързан/а с всичко, общувай, живей в Природата.

Светло-синьо – Значение: безкрай, необятност, отпускане и летеж. Послание: ти си навсякъде чак до безкрая, можеш да стигнеш навсякъде, свободата е вътре в теб, свобода.

Индиго – Значение: сънно отпускане, изчистване на съзнанието, потъване. Послание: изчисти съзнанието, потъни като в дрямка, отпусни се, забрави проблемите.

Пурпур – преход, преминаване под дъгата, трансформация. Послание: премини в по-висше съзнание, животът има и по-висши измерения, забрави материалните трудности и почувствай какво ще ти каже твоята душа, почувствай истинските си желания.

Бял – Значение: физическа и душевна чистота, стерилност, отделеност, посвещение. Послание: укротяване на страстите, усамотение, обръщане към духовните ценности, посвещаване на живота на една идея.

Цветовете могат и да се комбинират. Дори някои от тях не могат да бъдат преобладаващ елемент, а е достатъчно просто тяхното осезаемо присъствие. Прекаленото използване на червения цвят може да доведе до раздразнителност. Затова е нужно да се комбинира със син или бял, които го уравновесяват като при това му подхождат и от естетична гледна точка. По-тъмните цветове също имат нужда от комбиниране. Когато избирате комбинирането на цветовете, вашият усет ще ви бъде най-добрият съветник.

Цветовете ни действат и с цвета на храната, която поглъщаме. Не случайно се казва, че е по-добре на малките деца всички съставки на храната да не се смилат заедно, а да са на отделни купчинки. Всяка със своя цвят. Така животът става по-цветен и удовлетворяващ.

Цветовете са с хиляди нюанси. Различаването им означава богата душевност, гъвкавост, възприемчивост, осъзнаване. Появата на един цвят, с нюансите му, преобладаващ в облеклото, интериора, а и изобщо в предпочитанията, означава проблем. Нужен е баланс. Въпреки пристрастията. Пристрастията са указания за вид работа.

Умението да се съчетават цветовете и нюансите им, също не е маловажно. Понякога два цвята се “бият” и произвеждат страхотна дисхармония. Други – просто са родени един за друг. А понякога една дисхармония престава да е такава, при внасянето на трети цвят.

Дневник на промените

22.11.2010
1. Промяна внесена вследствие чудесния коментар на Нина Димитрова за комбинацията цветове и изкуството да се комбинират.

Comments

2 Responses to “Използване на цветовете за психично стимулиране”

 1. Нина Димитрова
  November 22nd, 2010 @ 10:18 am

  Цветовете са с хиляди нюанси. Различаването им означава богата душевност, гъвкавост, възприемчивост, осъзнаване…

  Появата на един цвят, с нюансите му, преобладаващ в облеклото, интериора, а и изобщо в предпочитанията, означава проблем.

  Нужен е баланс. Въпреки пристрастията. Пристрастията са указания за вид работа.

  Умението да се съчетават цветовете и нюансите им, също не е маловажно. Понякога два цвята се “бият” и произвеждат страхотна дисхармония. Други – просто са родени един за друг. А понякога една дисхармония престава да е такава, при внасянето на трети цвят…

  Да усещат цветовете и да ги приложиш в обкръжението си, е изкуство!

 2. Божо
  November 22nd, 2010 @ 10:46 am

  Много точно уточнение. Това човек ще го изгражда цл живот

Leave a Reply

 • Получете достъп до допълнителна задълбочена информация на вашия email тук:

  * = required field
 • ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ

 • ВРЪЗКИ/Blogroll

 • ------------------------
 • Блог класация
 • ------------------------