РАЗКАЗАНИ МЕДИТАЦИИ

… нищо не може да бъде описано или измислено без преди това да съществува някъде

За вземането на решения

Posted on | June 17, 2010 | No Comments

Психотерапевтите се шегуват насериозно, че най-добрия индикатор за лудост е неуморно да правиш нещата по един и същи начин, а да очакваш различни резултати.

„Но как, аз правя нещата по различен начин. Вчера се карах с тъщата сутринта, а днес се карах вечерта и пак не иска да ме разбере. Значи има голям проблем в нея”.

Хората имат инерция да правя нещата по един и същи начин и това е така, защото хората имат инерция да мислят по един и същи начин. Мислите, убежденията и заблудите ведно в тях си живеят в човека и нищо не може да ги застави да се променят, ако човек не го споходи някое драстично събитие, за да му покаже, че света има и други страни.

Човек е едно компютърче, а въгледите, убежденията, заблудите, нагласите и подходите съставят неговата програма. Естествено, че една и съща програма ще даде едни и същи резултати, освен когато се бъгне и даде още по-лоши резултати. Така че, ако усетите, че правите нещо безброй пъти, а получавате едини и същи кофти резултати, това се дължи на единната и непроменена програма, която използвате.

За да промени резултатите, човек трябва да промени програмата. Да промени вярванията и заблудите. Да разбере какви заблуди му пречат да направи нешата по нов начин.

Според мен борбата със заблудите е един от най-добрите подходи за вземане на решения. Първо премахваш свързаните с проблема заблуди и решението е почти готово. Как става това. Например, искам да си хвана гадже, а не мога и плача на раменете на приятелите си. Вместо да плача да се захващам да открия кои заблуди ме карат да се държа така, че да не мога да си хвана гадже. Прекалено изисквам или прекалено очаквам гаджето да ме направи щастлив? Имам разбиранията на баша си, който смята, че мястото на жената е кухнята, пък харесвам самостоятелни жени? И т.н.

Дори да не се отървете напълно от дадена заблуда, то поне знаете какво представлява и ще я изловите като почне да работи.

Всичко това ще ви даде повече варианти за вземането на решението. Убежденията и заблудите винаги свеждат света до един вариант, твърд и непоколебим. А това носи само страдание, защото вие очаквате света да се държи по „вашия начин”, който виждате като единствен и когато това не се случи, изпадате в шок и паника.

Множеството варианти ще са много по-близо до реалния свят и ще изберете най-доброто, защото всяка ситуация е уникална и сама за себе си. Освен това с множество варианти ще е различно отношението ви към резултата от него. Ще сте приели, че то може и да не се случи и като не се случи няма да овесвате нос, а има следващ вариант.

При вземането на решение е много важно да се живее в настоящето. Ако имате предположения за бъдещето или много искате еди-какво си да се случи, пак ще вземето едностранчиво решение. Ако съжалявате и се ядосвате за миналото свързано с това решение, пак ще вземете еднострабнчиво решение.

Следващото нещо е, че натрупаните знания и факти не помагат, а по-скоро вредят. Всяка ситуация е уникална. Знанията, които имаме, не отразяват реалния свят и на йота и затова по-добре да ги забравим. Ей така, първо да се опитаме да решим проблема без досегашните ни знания. Да си кажем „аз нищично не знам, но иска да разбера как да реша този проблем”. И ще ви се отвори врата към необятно знание, всред което е точно това, което ви трябва.

Та накратко. Осъзнаваме заблудите, които да махнем или които ни влияят. Абстрахираме се от резултата. Отказваме се от бъдещето и миналото за момента. Казваме си, че каквото и да стане, пак ще се обичаме. Забравяме всичко, което знаем. Изчистваме съзнанието и чувствата си. Отпускаме се. Пак изчистваме съзнанието и чувствата си, и поискваме да видим всички възможни варианти за решение.

Закономерността е: колкото по-малко логика, по-добро решение.

В освободено съзнание се оформят различните варианти, т.е. интуитивно.
След това може логически и на базата на знанията да се оценят различните варианти. Могат да се оценят от гледна точка на логиката, опита, знанията и чувствата. Оценката от страна на опита и логиката може да отхвърли варианти. Например, няма как да изпратим тъщата на Луната. Но не трябва да се бърза да се отхвърли веднага вариант логически. Това е пак мястото, където може да се анализира психическата настройка към съответния вариант и защо ни се иска да го отхрърлим, тъй като несъзнаваното използва най-вече логиката, за да заблуди съзнаваното
Оценката от гледна точка на чувствата е най-важна. Ако вариантът те въодушевява емоционално или събужда тръпки или плач в теб, значи е най-подходящия. По този начин могат да се подредят следните критерии за избор на вариант:
- емоционално приемане
- морално приемане
- възможност за реализиране в реалния свят
- логическа пригодност (с анализ на причините да ни изглежда логически пригоден)
- лекота за прилагане

За изчистването на съзнанието спомагат ограничаването на храната или гладуването, усамотяване (някъде там далече). Отказа от всекидневния режим, който спазваме, но и който ни вкарва в едни релси на мислене и усещане. Временния отказ от задълженията пак ще освободи съзнанието. Временния отказ от цели ще донесе спокойстяи и широта на възприятията.

Друга особеност е, че в този живот човек има определени задачи за изпълнение, които трябва да си “спомни”. Ако взетите решения са в противоречие с тези задачи, то след време ще се окажат грешни.

Eдин критерии, че се намираме пред вземане на правилното решение е изпадането в тотална несигурност и логическа безизходица. Проемането на neсигурността води до правилното решение.
За да промени човек живота си, трябва да навлезе в непознати досега територии. Там среща неразбираеми неща. На човек това му изглежда като несигурност, но това е начина за реална промяна. Като приеме несигурността това означава, че приема да се промени към новото и си позволява да “види” подходящото решение. Защото си позволяваме да вземем само тези решения, които можем да приемем.

Comments

Leave a Reply

  • Получете достъп до допълнителна задълбочена информация на вашия email тук:

    * = required field
  • ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ

  • ВРЪЗКИ/Blogroll

  • ------------------------
  • Блог класация
  • ------------------------