РАЗКАЗАНИ МЕДИТАЦИИ

… нищо не може да бъде описано или измислено без преди това да съществува някъде

Луксацията. Духовни причини.

Posted on | June 17, 2010 | No Comments

Луксацията е най-общо казано разместване на ставните кости в различна степен. Стоянието е трайно и не може костите да бъдат наместени без външна намеса.
Изместването може да е механично или вродено.И при двата случая еластичността на ставните връзки е прекалено голяма за натоварването, на което е изложен човек. При механична луксация (удар, натиск, падане. извиване) ставните връзки не могат да понесат силата на натоварването. При вродената луксация (тазобедрена става) връзките са толко еластични, че не са способни дори да поддържат целостта на ставата.

Механичната луксация показва, че човек се е заел с такива натоварвания, че те са непосилни за него (за ставите му). Другата причина е, че човек е опасен със своите действия за околните хора и затова трябва да бъде обездвижен чрез ставата му. Това може да стане чрез удари, падане, натиск, извиване. Падането (особено на ръце при луксация на раменна или лакетна става) е символ и на блъскането. Блъскане в земята (сблъскване с живота), блъскане с ръце към други хора, отблъскване от земята и други хора. Това отблъскване е нежелание за сблъсък, т.е. за конфронтация с хората, за общуване с хората, за отстояване на себе си. Избягване на конфронтиращи ситуации, затаяване на недоволството от ситуацията във повишена вътрешна агресия. Избягване на компанията на хората, пристрастенно или отдаденост на семейството. Връзките на човек са толко еластични и вътрешния му свят е толко крехък, че всяко сблъскване с действителността го наранява. Сблъскването с живота означава и че човек не приема съдбата си, недоволства съдбата си и иска да удари земята, т.е. да “блъска” живота, който има. Тези хора обикновено използват израза “цял живот блъскам”.    

Извиването на ставите или другият смисъл на “извиват ми ръцете” говори за същото, че човек възприема комуникацията с околните хора на извиване на ръце. Различни причини го карат да изисква от околните хора и неизпълнението на тези изисквания се възприема като лична обида, което показва голяма гордост и желание за контрол на околните, което няма как да се осъществи.

Когато луксацията е настъпила чрез удар от страна на друг човек, това показва силата на натрупаната вътрешна агресия на пострадалия. Както казахме луксацията означава недоволство от съдбата, което води до страх от живота, страх от бъдещето, страх от хората. Всеки страх увеличава агресията и когато тя достигне определено ниво околните действат в отговор на нея чрез злонамерени действия. Удар водещ до изкълчване означава “толко те е страх за самия себе си, че искаш да ме няма, да ме унищожиш, да няма заплаха от моя страна за теб”.В такъв случай удар от друг човек или падане, извиване причиняват луксация, която намалява агресията в човека и съответно вредните въздействия върху околните.

Има случаи на изкълчване на ставите на ръцете на малки деца при внезапно дръпване от страна на родителите. Важи същото като при удар от друг човек, но показва, че родителят има същия мисловен модел като детето. Родителят е достатъчно агресивен да изкълчи ръката на детето си и едновременно с това го е страх от агресията му. И при двамата съществува недоволство от съдбата, копнеж за сигурност.

Недоволството от живота и съдбата означава и стремеж към определени придобивки и изпълнения на желания, които според потърпевшия биха подобрили живота му. Тези желания са различни за отделните хора и до голяма степен зависят от заблудите на обществото и разбиранията за това какво точно води до щастието. По този начин се появява един вечно неудовлетворим сремеж към удовлетворението на определени желания. Дори те да се удовлетворяват периодично, това не носи успокоение на човека, защото първопричината е самата настройка към живота, настройката на неудовлетворение към живота. Тези хора са обикновено и големи критикари, критикуват всичко около себе си и те се представят за уникален източник на морал и доброта. Неподвижността на ставите след луксация показва и неспособността на човек да промени възледите си за другите, за живота и за това какво е щастието.

Друг случаи на луксация (невродена) при новородено се дължи на прекалено стегнато повиване, което не позволява на краката да заемат естествено положение. Някои култури го правят за изправяне на краката на новоредените и избягване на кривини по тях. Всяко по-стегнато повиване означава желанието на родителя да държи “стегнато” детето си, да го контроли, да контролира живота му, вкл. и начина, по който ще изглежда. Това израз на желанието на някои хора да отгледат свои “копия”. Копия на разбирането си за това как трябва да се развива едно дете. Характерното влачене на крака при луксация при прохождане пък показва нежеланието на детето са бъде подложено на такъв контрол. То казва “аз пък ще се влача и ще се опитам бавно да изпълнявам желанията ви да ме направите като вас”. Но също така и самото дете има вътрешно желание за контрол и подчиняване над “опасния и недружелюбен” свят, за да има такива родители. Но пък се чувства длъжно (дори и когато порасне) да се подчинява на родителите си като си мисли, че така другите ще се подчиняват на него и ще станат негови копия, тъй като то се е подчинявало и е станало копие.

При остатъчна луксация, особено при жени на тазобедрената става, на стари години това се комбинира със коксартроза, остеопороза и това говори, че грешното възприемане за света е тотално закостеняло, то почти напълно е спряло развитието на човека и той просто доизживява живота си, и сам не е способен да започне промени в себе си. Тези пациенти като легнат по гръб не мога напълно да отпуснат краката си. Краката са вдигнати в коленето и леко разтворени. Това леко подобие на жабешката поза, естествена за новороденото, показва дълбокото и несъзнавано желание на пациента да заеме “свободата” на жабешката поза, да се отпусне и заживее свободен.

Comments

Leave a Reply

  • Получете достъп до допълнителна задълбочена информация на вашия email тук:

    * = required field
  • ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ

  • ВРЪЗКИ/Blogroll

  • ------------------------
  • Блог класация
  • ------------------------