РАЗКАЗАНИ МЕДИТАЦИИ

… нищо не може да бъде описано или измислено без преди това да съществува някъде

СИНУЗИТ – ДУХОВНИ ПРИЧИНИ

Синузитът е възпаление на околоносните кухини, което се изразява с влошено общо състояние, възпаление на горните дихателни пътища, запушен нос, хрема, секрет, който се стича и в гърлото и причинява характерна кашлица, кихане, болки и тежест в областта на лицето, главоболие. Понякога има температура и болки по тялото.

Синузитът обикновено е продължение на хремата. При хремата, независимо дали тя е алергична или не, става въпрос за някакъв конфликт на човека с околната среда. Конфликт, който в по-голяма или по-малка степен е неизразен, подтиснат и намира изражение на физическо ниво чрез хрема и кихавица, която разпръсквайки се наоколо изразява обвинение към околния свят.

ТЕОРИЯ НА КОНСПИРАЦИЯТА И КОГО ОБСЛУЖВА ТЯ

Според теорията на конспирацията има определени сили и групи хора в света, които целят постигането на своите цели независимо от това, че постигането на тези цели може да причини беди и страдания на останалото население. Още повече, тези сили и групи незнайно по какви причини имат за цел да причинят директно беди и страдания на останалото население. Техните действия са тайни и се основават на силови предимства като власт и пари.

Конспираторите изглеждат всемогъщи, но все пак са се провалили или постоянно се провалят в нещо. Не могат да опазят тайните си. Навсякъде можем да намерим информация за безброй конспиративни операции започвайки от убийството на Дж. Ф. Кенеди и завършвайки с това, че Ал Гор е извънземен. Има и определени групи хора – антиконспиратори, които са се заели със разкриване и оповестяване на конспиративните планове и операции.

Най-безсмислената война на 20 век – Война за Гран Чако, или войната на Стандарт Ойл срещу Шел

Войната за Гран Чако (1932-1935) – военен конфликт между Парагвай и Боливия за областта Гран Чако, която по това време погрешно е смятана за богата на петролни залежи.

Спорната територия е част от слабо населената, суха и неплодородна равнина Гран Чако (647 500 кв.км) в централна Южна Америка, където са измерени най-високите температури на континента. Местното население от индианци се чувстват по-близки към парагвайците, които с тежък труд при изключително неблагоприятни природни условия се опитват да развиват в района някакво скотовъдство.

СЕКСИЗМЪТ И СЪВРЕМЕННОТО ОБЩЕСТВО

Моля, ако преценявате, че сте имали множество разочарования с противоположния пол, не четете това. Изложението представлява поглед от философска гледна точка и изводите му може да са стресиращи за някои хора.

По официално определение сексизмът или половата дискриминация е проява на омраза,отхвърляне, дискриминация към хората заради половата им принадлежност, предопределяне на социалната им роля, сексуалната проява и правната свобода. Такова е и изтъкването, че един пол е по-висш от другия (мъжки или женски) и че човек принадлежащ към един пол не може да си позволи да има някоя от характеристиките на другия.

БОЛЕСТИТЕ КАТО РЕЗУЛТАТ ОТ НАЧИНА НА МИСЛЕНЕ

Хората винаги са търсели начин да се освободят от всички болести. Положени са огромни усилия за намиране на причините за болестите, както и за най-добрия начин за тяхното елиминиране. Медицината напредва, изобретяват се нови лекарства, нова медицинска техника, но някои стари болести си стоят непреодолими и дори се появяват нови невиждани досега.

Автори като д-р Рюдигер Далке и д-р Едуард Бах въз основа на своите изследвания и практически опит стигат до извода, че чрез физическото си състояние и болестите нашето тяло показва начина ни на мислене и психичните ни настройки. Болестите са не просто резултат от взаимодействието на тялото ни с околната среда. Мислите и отношението ни към нея са тези, които определят дали ще се разболеем по определен начин или не.

ЗАБЛУДИ ОТНОСНО ГРИЖИТЕ ЗА СЪРДЕЧНО-СЪДОВАТА СИСТЕМА

Наблюдаваме интересно отношение на хората към проблемите свързани със сърдечно-съдовата система. Тези проблеми обикновено се възприемат като резултат от възрастта все едно, че когато човек достигне определена възраст, е обречен на някои заболявания. Високото кръвно налягане се приема от доста хора като неизличимо, а лекарствата като единствено средство за ефективното му контролиране.

Лекуват се предимно последствията от сърдечните заболявания като основен призив е намаляването на холестерола и намаляване употребата на мазнини. Никой обаче не обяснява подробно на пациентите как точно да намалят холестерола и как по-здравословно да се хранят. Никой не казва и как може да се възстанови нормалното състояние на кръвното налягане и кръвоносните съдове. Пациентите не знаят, че за да бъдат наистина излекувани, трябва да променят своите навици и да предприемат определени действия, за да обърнат процесите в организма си. Дори и при желание трудно биха намерили някой, който да е способен да ги научи на това.

Вредата от магическото мислене

В телевизиoнна реклама ни казват, че точно този крем ще ни направи неотразими за срещуположния пол. Впечатлени сме и си купуваме крема. Това е магическо мислене. Мислим, че дадено хапче може да ни отърве от болест или неприятности като за това е достатъчно единствено да го глътнем. Това също е магическо мислене.

Мислим по магически начин, когато смятаме, че даден предмет, определено действие или точни думи могат да предизвикат неочаквани или извънредно големи желани ефекти. Също така при магическото мислене ние не се интересуваме точно как нещата ще се променят от настоящето до желаното състояние и през какви междинни етапи ще се премине.

Писна ми от задръствания или какво може да се направи

Седя си и имам време за мислене, и затова мисля. То е ясно, че улиците в София са тесни. Не са като тези във Варшава, където за да прекосиш улицата трябва да си наемеш велосипед. Въпреки това е ясно, че човешкото същество е оцеляло заради изобретателността си и само с попръжни нещата няма да се оправят. Има доста неща, които ние като шофьори можем да направим, за да намалим задръстванията или по-точно да се придвижваме по-бързо от точка А до точка Б.

ЕДИН НОРМАЛЕН ДЕН

Събуждам се сутринта и се протягам върху специалния ортопедичен матрак, за който съм платил значително повече, защото ме е страх, че от другите ще ме боли гърба. Може би все пак вратът леко ме боли от нископрофилната възглавница, която съм взел заради специалната форма, но ползите от нея би трябвало да са повече.

  • Получете достъп до допълнителна задълбочена информация на вашия email тук:

    * = required field
  • ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ

  • ВРЪЗКИ/Blogroll

  • ------------------------
  • Блог класация
  • ------------------------