РАЗКАЗАНИ МЕДИТАЦИИ

… нищо не може да бъде описано или измислено без преди това да съществува някъде

Едно

Влюбен в теб съм бил
преди да съм те видял,
отпреди да съм се родил
и след като съм умрял.

Външно и вътрешно вегетарианство

Свидетели сме на полемики относно това колко е полезно вегетарианството, колко лошо е да се се яде месо. Дискусиите обикновено са разгорещени, привържениците на вегетарианството пламенно го защитават и разгорещено критикуват ядящите месо. Аз с удоволствие си похапвам вегетарианска храна, но се запитах дали наистина вегетарианството води до духовно развитие и чак толкова лошо ли е яденето на месо. Тук няма да говоря за предимства и недостатъци, а най-вече ще разсъждавам върху отношенията между хората базирани на класификациите вегетарианец и месоядец.

Какво е съпреживяване?

Съпреживяване, съвместно преживяване с някой, изживяване на чувства, емоции, мисли и ситуации. Не е само това. Съпреживяваме появата на котенцата на наша котка. Съпреживяваме нейното майчинство, удоволствието от появата на нов живот, радостта от това, че има за кого да се грижиш. Не можем да опишем всички чувства и усещания, както и никой досега не е успял да опише какво е майчинството.

Постоянното Несъзнавано Настроение

Мирогледът и отношението към света определят основните реакции на човек, отношенията му към другите хора, себе-възприемането му. Той определя до голяма степен как ще се чувстваме в света. Дали ще сме щастливи или не.

Усилията за премахване на егото водят до засилване на егото

Преди малко отидох да погледна моето его в огледалото. Аз му се усмихнах, то ми се усмихна. Аз му се намръщих, то ми се намръщи. Аз направих коварна физиономия, то ми направи коварна физиономия.

Какво значи да си осъзнат?

Непрекъснато да се осъзнаваш. Осъзнаването е част от развитието и е процес без край. Човешкото развитие е свързано с осъзнаването. Няма осъзнаване, няма развитие. Мисловни конструкции от типа „Аз постигнах” могат единствено да попречат на осъзнаването, защото като безкраен процес за него е важно не постижението, а смисъла. Спирането на осъзнаването, означава спиране на развитието, което по Вселенските закони е равносилно на смърт.

Его заблуди и методи: „Логиката има значение”

Предполагам сте гледали филмите „Размерът няма значение” и „Размерът има значение”. Аз не съм. Когато излезе „Размерът няма значение” дълго време се чудех дали да го гледам и излезе „Размерът има значение”. Тогава си казах, че един от двата филма е менте. А кой е ментето, не е ясно. Така не ги гледах и двата.

От кого да се учим?

Всеки човек, макар и несъзнавано, се опитва да опознае Вселената. Стремежът към опознаване на Божественото го има във всеки независимо дали е атеист или вярващ. Дори някои атеисти са по-духовни от някои вярващи, най-малкото защото не носят товара на убежденията в абсолютна си правота.

Добро и зло

Аз разделям този свят на добро и зло.

Аз съм подвластен на илюзиите на този свят.<!–

Обичай ближния си, остави го да изживее греховете си

Човек казва: “Аз искам да се събудя духовно”. Това е негова цел. Тази цел все още не е част от човека, а част от неговата его настройка. По някакви его-причини той иска да се събуди, да търси съзнателно.

  • Получете достъп до допълнителна задълбочена информация на вашия email тук:

    * = required field
  • ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ

  • ВРЪЗКИ/Blogroll

  • ------------------------
  • Блог класация
  • ------------------------