РАЗКАЗАНИ МЕДИТАЦИИ

… нищо не може да бъде описано или измислено без преди това да съществува някъде

Демокрацията демократична?! …дрън-дрън…

Лозунгът „Свобода, Равенство, Братство” беше прекрасен за началото на буржоазната революция. С времето му беше придадено ново значение, натоварен бе с нови очаквания и обикновени човешки страсти. Всичко в живота ни е изменено и преобразено и особено значението на това послание за нас. Оригиналното масонско значение на този уж масонски лозунг не е било сведено до вниманието на хората. Това е лозунг, който няма значение какво точно включва в себе си. Важното е, че това е лозунгът на буржоазната революция, а също и на съвременната демокрация. Ние можем да кажем „Свобода, Равенство, Братство”, но със същия успех ще кажем и „демокрация,съд, хуманизъм”. Или пък „гей парад, избирателен закон, свободна любов”.

СЛЕДВАЩИЯ ОБЩЕСТВЕН СТРОЙ СЛЕД КАПИТАЛИЗМА … АНАРХИЯТА?!

Цяла поредица учени и науки се опитват да предвидят развитието на човешкото общество. Трудно е да се каже доколко това е успешно като се има предвид всеобхватността на обществените процеси и трудността те да бъдат моделирани. Всяка теория използва някакво приближение на реалността, защото задачата е невъзможна без опростяване и използване на определени предположения. Предположенията внасят допълнителен шум в системата и цялата работа изглежда като забавно предаване по Дискавъри Ченъл.

Преди едно-две столетия един много известен математик щял да изнася публична лекция в Париж. Темата била „Използване на математиката при кроенето на дрехи”. Интересът бил грандиозен. Във вечерта на лекцията залата била пълна с модни дизайнери, журналисти и обикновени математици. Лекторът излязъл и започнал с изречението „Нека за простота да приемем, че човешкото тяло представлява идеална сфера”…

БЪЛГАРИНЪТ ВСЕ Е ПОД ЗНАКА НА ПРЕХОДА

Двадесет години ние сме в преход, говорим за преход, оплакваме се от прехода и се молим преходът да свърши. Преходът е нещо средно между свещената крава, която ще реши всички проблеми и абстрактния образ на злото, което ще поеме всички вини. Друг е въпросът, че доста социолози, политолози и икономисти твърдят, че преходът е вече завършен и България е вече капиталистическа държава.

Това, разбира се, не се харесва на огромната част от хората, защото вече не можем да се оправдаваме с прехода, а трябва да се хванем на работа. Преходът ни превърна в такава капиталистическа държава, каквато се очакваше да сътворим. Не особено конкурентна, с ниска производителност на труда и изпъстрена с икономически и социални прослойки.

  • Получете достъп до допълнителна задълбочена информация на вашия email тук:

    * = required field
  • ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ

  • ВРЪЗКИ/Blogroll

  • ------------------------
  • Блог класация
  • ------------------------